Scrabblenieuws

14 februari 2009

IRK 2009: Limburg wint op eigen bodem.

Zes regio's namen het op Valentijndag tegen mekaar op in het derde interregionale kampioenschap.

Wil je in afwachting van het verslag de partij naspelen? Klik dan hier.

De aanwezige ploegen:

De Antwerpse ploeg
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De ploeg van Limburg
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Regio Nederland en haar 15 vertegenwoordigers
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


De Oost-Vlaamse favorieten
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De ploeg van Vlaams-Brabant & Brussel
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

West-Vlaanderen was ook present
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

In de voorbeschouwing van het IRK2009 werd gesteld dat de regio's Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen de beste kaarten hadden. Theoretisch maakte Oost-Vlaanderen dankzij haar sterke kern toppers de grootste kans op de overwinning. Limburg zou in principe dankzij haar bredere basis niet veel moeten onderdoen voor de Oost-Vlamingen. Antwerpen was een gevaarlijke outsider. Zou de sterke kern moeten onderdoen voor de bredere basis? Heel waarschijnlijk zou het een kantje-boordje-scenario worden, en zou één woord of één beslissing van een speler het verschil kunnen maken. Spanning hing in de lucht.

Littera Tessenderlo serveerde voor het eerst de zaal "de Griffel" aan de scrabblegemeenschap. Menig deelnemer was zichtbaar tevreden met deze mooie infrastructuur. De organisatie ging uit van het NTSV, maar op drie juryleden na werd ze volledig gedragen door Litteranen. Als tweedegrootste club van het NTSV heeft Littera getoond -voor zover als nodig- dat ze kan uitpakken met kwalitatieve organisaties.

Stefaan Roels opende de partij met een mooie speech die bol stond van woordspelingen n.a.v. Valentijnsdag. Even later graaide hij voor het eerst met zijn hand door het letterzakje. De openingszet GNOMEN was zowel qua betekenis (gnoom= kabouter), als qua puntenwaarde (26 pt.) niet echt groots te noemen. Dat beeld wijzigde niet voor de pauze. De trekkingen hielden weinig mogelijkheden in. Eén belangrijke uitzondering weliswaar in beurt acht, toen de makkelijkste scrabble van de partij op het bord kwam. EETDAGJE leverde 102 punten op. Gelukkig voor velen kon met behulp van een tiental andere mogelijke scrabbles de schade beperkt worden. Na tien beurten bedroeg de maximumscore slechts 407 punten. Jan De Ridder leidde het pak, op zeer korte afstand gevolgd door Henk Jongepier en Cris Clonen. De top tien was volledig ingepalmd door deelnemers van de drie sterkste regio's, met uitzondering van de vijfde plaats die door de Nederlandse Carla Adelaar werd bezet. De tussenstand aan de pauze:

 • Oost-Vlaanderen / 65
 • Limburg / 105
 • Antwerpen / 114
 • Nederland / 188
 • West-Vlaanderen / 213
 • Vlaams-Brabant / 232
Een derde opeenvolgende zege in het IRK leek op dat moment wel zeer dichtbij voor Oost-Vlaanderen. Limburg en Antwerpen riepen de hulp in van de Schepper om de wedstrijd een ander aanzien en -hopelijk- een nieuwe wending te geven. En die Schepper deed zijn werk.... in de eerste beurt na de pauze. De wedstrijd werd hervat met de scrabble CREATORS (creator = schepper). Alleen zij die ARTROSE hadden, deden bijna even goed. In de beurten dertien, veertien en vijftien volgden nog drie scrabbles. OVERZEIL (84 pt.) , LAYOUTJE (120 pt.) (lay-out = paginaopmaak) en ZEEFORT (117 pt.) (= in de zee gebouwd fort) deden de uitslag in een definitieve plooi vallen. De vijf beurten die nog volgden hadden geen grote impact meer.

De individuele overwinning was voor Jan De Ridder, die na de pauze slechts vier puntjes prijsgaf. Met Omer Van Hoecke (2e), Jos Leyssens (3e) en Henk Jongepier (5e) realiseerde Oost-Vlaanderen drie sterke prestaties. Ook Limburg telde drie vertegenwoordigers in de top tien. Herman Theys (4e), Cris Clonen (7e) en Frans Symons (8e). De wedstrijdleider bouwde tijdens de proclamatie de spanning vakkundig op. "Slechts 4 plaatspunten verschil", zo zei hij, "tussen de winnende regio en de tweede".... en de winnaar was... LIMBURG! De uitslag werd bepaald door de beste zeven spelers per regio, en het was precies die speler die het verschil maakte. De zevende Limburger eindigde als 18de, en de zevende Oost-Vlaming als 32ste. Achteraf werd bekend dat de initiële einduitslag Oost-Vlaanderen aangaf als winnaar. Tijdens de vluchtige nacontrole vlak na het spel moest de jury in beurt 13 nog een nulscore geven aan de Gentse Hilde Goedefroot. Haar CITERN werd als CITEER ingetikt, waardoor ze onterecht 34 punten had gekregen. Hilde verhuisde daardoor van plaats 22 naar 32, waardoor de overwinning alsnog aan Limburg toekwam. Wie de uitslag nauwlettend bekijkt, zal beamen dat de Limburgers de overwinning verdienen. Immers, de achtste tot en met elfde Limburger situeren zich in de uitslag respectievelijk op de plaatsen 20, 22, 23 en 24. Kijkt men verder dan de top zeven, dan wordt het verschil met de concurrentie steeds groter. Voor de derde keer op rij wordt het IRK gewonnen door de regio die als gastheer fungeert. Dat er in zekere mate sprake is van een thuisvoordeel, moge duidelijk zijn. Hoe korter bij huis, hoe makkelijker om een sterke ploeg op de been te krijgen.

De einduitslag:

 • Limburg/ 80
 • Oost-Vlaanderen / 84
 • Nederland / 178
 • Antwerpen / 186
 • West-Vlaanderen / 261
 • Vlaams-Brabant / 286
Het zevental dat voor Limburg de zege heeft binnengehaald, poseerde voor onderstaande foto: v.l.n.r. Nestor Boden, de nestor van de Limburgse deelnemers speelde uitzonderlijk sterk. Hij eindigde op een 13e plaats. Ronny Heylen behaalde na twee nulscores voor de pauze nog een 17e plaats. Rina Van Mierlo werd 18e, Frans Symons 8e, Cris Clonen (7e). Herman Theys zag na de pauze drie van de vier scrabbles en lukte zo een enorme remonte. Met een vierde plaats was hij de Limburgse primus. Erna Darcis werd knap 13e. Opmerkelijk, maar verder volstrekt onbelangrijk, was nog het feit dat de zeven Litteranen die meespeelden samen goed waren voor 117 plaatspunten, waardoor ze dus als club enkel voor de Oost-Vlaamse regio moesten onderdoen.


Het zevental dat Limburg naar de overwinning loodste
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .