Scrabblenieuws

25 februari 2009

Omer Van Hoecke wint het seniorenkampioenschap

Op woensdag 25 februari werd het Seniorenkampioenschap georganiseerd. Negenenzeventig (79) zestigplussers verplaatsten zich hiervoor naar Tielt. Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen, was de grote favoriet. Hij won in het verleden zeven van de negen titelwedstrijden bij de senioren, een beresterke reeks als je het mij vraagt.

Wil je voor lezing van het verslag de prachtige en bovendien scrabblerijke partij naspelen? Klik dan
hier .

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zet, de gemaakte solo en de vele mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Toen de favoriet in de eerste beurt geen scrabble vond, besefte hij dat de overwinning niet op een presenteerblaadje zou worden aangeboden. Een achterstand van 54 punten moest worden weggewerkt. Voor de pauze volgden nog drie scrabbles. De moeilijkheidsgraad ervan lag eerder laag. Het was dan ook de openingsscrabble die voor een groot deel de tussenstand aan de pauze verklaarde. Het was mooi om vast te stellen dat de jongste deelnemers, de tweelingzussen Van Mierlo (Rina en Gerda) aan de pauze de tussenstand aanvoerden.

Ook na de pauze zag het er lang naar uit dat de uitslag in een min of meer definitieve plooi lag. Toen echter in beurt vijftien enkele spelers, waaronder Omer Van Hoecke en Gerda Van Mierlo een nulscore kregen voor een foutieve aanbouw, kwam Litteraan Willy Lintermans aan de leiding. In een verbijsterend slot werd de kop van de uitslag toch nog door elkaar geschud. Onder andere Omer Van Hoecke en Gerda Van Mierlo lukten een negenklapper Met 131 punten bleef de score nog relatief bescheiden, maar de andere deelnemers moesten tevreden zijn met ongeveer veertig punten minder. Het hierboven vermelde duo had zo de misstap van beurt veertien goedgemaakt. Na zeventien beurten eindigde de partij abrupt. De twee blanco's en de twee resterende klinkers vonden alle een plaats in de zevende scrabble van de dag. De tien resterende medeklinkers lieten geen extra beurt toe. Paul Ausloos soleerde in de laatste beurt met BEHEIME, terwijl Omer Van Hoecke met HEIBREM bijna even goed deed. In deze laatste beurt wipte Omer nog over Gerda Van Mierlo naar de leidersplaats. De achtste zege op tien seniorenkampioenschappen was een feit. Proficiat Omer!

De uitslag (+75%)

1. Omer Van Hoecke - 975 pt.
2. Gerda Van Mierlo - 958
3. Willy Lintermans - 927
4. Nana Van Den Bossche - 898
5. Maddy Dejardin - 896
6. Yvonne Otten - 887
7. Urbain Derycke - 882
8. Daniël Missiaen - 871
9. Monique Verhé - 869
10. Rina Van Mierlo - 866