Scrabblenieuws

27 november 2010

Spannende Antwerpse regionale titelstrijd

Jan Wouters van Heureka Mechelen had de organisatie van het Antwerps regionale kampioenschap op zich genomen. Op 27 november mocht hij 27 deelnemers verwelkomen. Jan De Ridder en Jan Cornet maakten volgens de meesten de grootste kansen op de titel. Beide heerschappen herinnerden zich echter nog de partij van vorig jaar. Toen ging Odrada Van De Vliet in een verrassend slot met de beker aan de haal.

Het zat Frans Symons, wedstrijdleider van dienst, niet echt mee bij de lettertrekkingen. Zeven beurten lang werden de woorden horizontaal tegen mekaar geplakt. Men haalde zelfs geen gemiddelde van 30 punten per beurt. MENS (14 pt.) in de openingsbeurt, en KYAT (48 pt.) in beurt zes zorgden voor de extreme waarden. In de achtste beurt ging POLAKJE (een Poolse Jood) dwarsliggen (verticale positie innemen) waardoor iets meer aanbouwmogelijkheden gecreëerd werden. Met SAUZE kon daar in de negende beurt met grote vrucht (90 pt.) gebruik van gemaakt worden. Na tien beurten waren de aanwezigen toe aan een pauze. De totale score bedroeg toen 374 punten. Annie Clissen van Vandalen Schoten voerde de rangschikking aan.

Na de pauze leek de lettertrein nog steeds op hetzelfde spoor te staan. Punten konden maar bij mondjesmaat aan de totaalscore worden toegevoegd. In de dertiende en veertiende beurt konden de spelers in alle stilte met BAUWE (bauwen = een lelijk blaffend geluid voortbrengen), en WAF (hond) aangeven dat ze een kentering van het spelbeeld wilden, maar ...helaas. Scrabbles bleven uit, en het spelbord hield niet zoveel aanbouwmogelijkheden in. Dat mocht blijken in de achttiende beurt toen de spelleider blokjes had GENOMEN, een losse scrabble dus, die helaas niet kon gelegd worden. Toen in de daaropvolgende beurt voor de derde keer die namiddag een blanco blokje uit het letterzakje werd opgediept, waren plots tal van scrabbles mogelijk. De jury kon kiezen tussen BELTOON of BELOONT. Pas in de éénentwintigste beurt werd met EDUCT de 800-puntengrens overschreden. Het verschil tussen de top drie in de rangschikking bedroeg toen minder dan tien punten. Net als vorig jaar, zouden ook nu de prijzen pas verdeeld worden na de allerlaatste beurt. Drie klinkers, drie medeklinkers en een blanco blokje deden bij menig speler het zweet uitbreken. VERONICA, de Joodse vrouw die Jezus op weg naar Golgotha een doek toereikte om zich het zweet af te wissen, verscheen ten tonele. Het waren alleen Jan De Ridder en Jan Cornet die haar hadden opgemerkt en daarmee een belangrijke gooi deden naar de VERONICA (= ereprijs).

Het was Jan De Ridder (873 pt.) die met een klein verschil de overwinning binnenhaalde. Jan Cornet (869 pt.), die in de éénentwintigste beurt vijf puntjes verloren had toen hij zijn EDUCT niet op de meest interessante plaats neerlegde, bleef vier punten achter de winnaar. Ook Luc Moelants (835 pt.) en Odrada Van De Vliet (820 pt.) behaalden meer dan 90%. Rita Schouteden legde beslag op de zevende plaats, een prestatie waarvoor ze de B-trofee in ontvangst mocht nemen.

Rita, de B-kampioene

Jan Cornet, Jan De Ridder en Luc Moelants
(Klik op de foto voor een grotere weergave)