Scrabblenieuws

4 december 2010

Gerda Van Mierlo schiet in Schoot de oppergaai.

Op zaterdag 4 december vond het Limburgse scrabblekampioenschap plaats. De wegen waren niet echt sneeuwvrij, en bovendien werd nog voorspeld dat in de loop van de namiddag een sneeuwfront zou voorbijschuiven. Op het einde van de herfst 2010 is het Koning Winter die verantwoordelijk is voor het feit dat zeven van de 36 ingeschreven spelers de voorbumper van hun auto niet durfden te richten naar zaaltje "De Kriekel" in Schoot-Tessenderlo.

Frans Symons, de nieuwbakken individuele scrabblekampioen, werd de grootste kansen op de regionale titel toegemeten. Uittredend kampioene Gerda Van Mierlo werd ook als serieuze kanshebster beschouwd. Beiden beseften dat ze de overwinning niet in de schoot zouden geworpen krijgen. Stefaan Roels en Filip Overath liepen aan kop in een rijtje met te duchten concurrenten.

De wedstrijd werd met BETAME, en vervolgens HEUPJES opgestart. De zeer doenbare scrabble REKKENDE opende in de derde beurt een negenklappermogelijkheid. In de vierde en vijfde beurt kon met respectievelijk ZEGELS en BEGROMT een donkerrood vakje bedekt worden, en dat leverde uiteraard heel wat punten op. Na het weggevertje EX, zou een PENNY de openingszet verlengen tot BETAMEN. Litteraan Danny Beyens die tot dan toe nog geen enkel puntje verloren had, miste de PENNY en diende de leiding over te laten aan Gerda Van Mierlo. Haar zus Rina, Willy Lintermans, Filip Overath, Herman Theys en Frans Symons vormden een vijftal dat vijf punten achterstand had opgelopen. In die situatie kwam snel verandering. SCHEF en vervolgens MOFTE zorgden voor een speciaal gegeven. De namen van de enige twee deelnemers van Zandloper Lommel prijkten bovenaan de tussenstand. Filip Overath leidde, en voorzitster Mieke Beks volgde op een puntje. Wedstrijdleider Ronny Rutten kreeg niet de kans om die opmerkelijke tussenstand na de pauze af te roepen, want een scrabble besliste daar in de tiende beurt anders over. Slechts vijf spelers pakten uit met één van de scrabblemogelijkheden. RINGVAT bracht meer op dan het knappe RAVENGIT, en zou op het bord de mogelijke verlenging van BETAMEN tot BETAMENS afblokken.

Het was Frans Symons (481 pt.) die als leider de tweede wedstrijdhelft kon ingaan. Gerda Van Mierlo (479 pt.) en Stefaan Roels (477 pt.) zaten hem echter op de hielen. Rita Van de Ven (461 pt.) en Mieke Beks (447 pt.) vervolledigden de top vijf.

In de elfde beurt zorgde Et*ceterane Nicole Roex voor een opmerkelijk iets: zij lukte met DUO een solo. Stefaan Roels en Filip Overath liepen in die beurt een nulscore op, en dat kwam uiteraard hun kansen op de overwinning niet ten goede. In het verdere verloop van de wedstrijd zouden Frans en Gerda de verworven voorsprong niet meer prijsgeven. De scrabbles LEDEREN, en WASLONEN - WASBONEN - WANOVENS brachten hen niet aan het wankelen. Het verschil tussen beiden bedroeg nooit meer dan vier punten. Stefaan Roels sloop wel op kousenvoeten dichterbij, maar helemaal kwam hij zijn nulscore niet meer te boven. Temeer omdat de letter Q vanaf beurt 16 telkens werd opgediept uit het zakje, en dat beknotte de mogelijkheden fel. Toen koploopster Gerda in de voorlaatste beurt QUAKER over het hoofd zag, kwam Frans terug langszij. In de twintigste beurt vormde Gerda samen met Stefaan Roels, Mieke Moonen en Aloïs Neujens de plakker NATIEN, waardoor ze op de valreep dan toch het laken naar zich toe trok.

In 2009 zegevierde Gerda Van Mierlo in de Limburgse titelstrijd. Toen liet ze Frans Symons één puntje achter zich. In 2010 is het verschil driemaal groter, maar toch nog steeds zeer miniem. De uitslag is heel duidelijk: de vier spelers die de vier scrabbelmogelijkheden benutten, staan bovenaan. Gerda verzamelde 889 punten op een maximum van 935. Frans Symons (886 pt.) en Stefaan Roels (866 pt.) kregen de trofeeën voor de tweede, respectievelijk derde plaats. Herman Theys, die in de negende beurt met een verkeerde letter speelde en daarvoor een nulscore kreeg, eindigde met een totaal van 842 punten, en werd zeer verdiend vierde. Tonny Dassen (807 pt.), Cris Clonen (805 pt.) en Filip Overath (804 pt.) selecteerden zich met hun prestatie voor deelname aan het interregionale kampioenschap.

v.l.n.r. Aloïs Neujens, Marleen Duts, Frans Symons,
Gerda Van Mierlo, Stefaan Roels en Willy Lintermans

Marleen Duts eindigde op de veertiende plaats en ze was daarmee de beste B-speelster. Haar clubgenoot Aloïs Neujens werd gelauwerd als Limburgs C-kampioen. Een andere Litteraan, nl. Willy Lintermans, eindigde als elfde, en mag zich net als vorig jaar Limburgs seniorenkampioen noemen. Met vijf spelers in de top zes kwam Littera als club zeer sterk voor de dag, waardoor de clubtrofee, net als in de voorbije negen edities, aan de Looise club werd overhandigd.

Littera dat bijna de helft van het deelnemersveld uitmaakte, won zes van de zeven prijzen, maar het was Et*ceterane Gerda Van Mierlo die de oppergaai afschoot. Proficiat!