Scrabblenieuws

11 december 2010

't Peirt Dendermonde wint de clubbeker

Wat al langer geweten is, bleek nog eens op zaterdag 11 december: de scrabbleclubs tonen maar een matige interesse in de clubbekerwedstrijd. Twee van de twaalf geselecteerde clubs schreven zich niet in, en nadat twee andere clubs waren opgetrommeld bleken in totaal slechts 61 van de 72 toegelaten deelnemers naar Tielt gekomen te zijn. Clubs die van wat verder komen, beperkten hun delegatie doorgaans tot vier à vijf spelers, zijnde één wagen volgeladen, om zo kosten en CO²-uitstoot te drukken.

Zoals afgesproken op de laatste algemene vergadering van het NTSV, mocht ook de computer deelnemen aan het spel. Dat ding zou zijn kunnen dit keer duidelijk etaleren, en daar was bijlange niet iedereen gelukkig mee. De essentie van het duplicate scrabbelen, namelijk het één-tegen-allen-principe raakt daardoor immers wat op de achtergrond.

De eerste zeven blokjes die uit het zakje kwamen, bleven alle meteen achter op het bord. De scrabbles LONENDE en LOENEND waren goed voor 76 punten. Toen in de tweede beurt Marcel Verstraete LONENDE met JERSEY verlengde tot LONENDER verraste hij alle andere deelnemers van vlees en bloed. De computer pakte toen echter snoeihard uit met de vierklapper YENKOERS (122 pt.), en dat zou een belangrijke invloed hebben op de aanbouwmogelijkheden in het verdere verloop van de wedstrijd. VERLONENDE en de aanbouwen met KLONENDE hebben menig speler nadien nog belangrijke punten opgeleverd, terwijl Marcels vondst dat alles zou hebben afgeblokt.

Wie in de vijfde beurt de plakker HUST (52 pt.) niet zag of niet aandurfde, kon met HUSKY (50 pt.) en KUSTEN (aanbouw KLONENDEN) (48 pt.) gebruik maken van bijna evenwaardige alternatieven. De derde scrabble kwam eraan in de zevende beurt. OPTIEFEN bracht het meest op, maar ook PIFONTJE was goed voor een scrabblebonus. Wie helemaal onderaan op het bord het bescheiden OPFIETS riskeerde, kreeg echter geen punten. De Mont Ventoux opfietsen mag dan wel een rage zijn, maar de crew van Van Dale heeft daar ogenschijnlijk geen weet van. Na de KOEMA in beurt tien wees de teller 567 punten aan. Riccardo Ounane bleef met 475 punten het dichtst in de buurt van de computer. Drie Oost-Vlaamse clubs hadden zich in de kop van de clubstand genesteld: 't Peirt Dendermonde (21 pt.), Chipka Aalst (25 pt.) en Fair Play Destelbergen (38 pt.).

LOENEN: vals doen
HUSSEN: mengen, door elkaar gooien, hutselen
JERSEY: nauwsluitend gebreide trui
OPTIEFEN: ophoepelen
PIFONT: een font dat bijzondere tekens omvat
KOEMA: kraagbeer

In de elfde beurt kon men op basis van de getrokken letters een scrabble CLAIMEN, maar het bord liet dat niet toe. Dan maar CLAIME in aanbouw met o.a. EPA voor 49 punten. De trekkingen tot en met beurt 15 hielden weinig mogelijkheden tot schadeherstel in. Zelfs de scrabble in beurt 13 was een weggevertje, en liet toe dat ieder zijn plaats kon BEHOUDEN. In beurt 16 daarentegen werd de stand serieus gehust. Maar liefst 21 van de 61 spelers kregen een nulscore, terwijl anderen met VERLONENDEN 42 makkelijke punten verdienden. Jos Leyssens deed echter nog beter. Als enige lukte hij erin om alle letters weg te leggen, en dat dan nog met het zeer gekende WEERSLAG. Zijn soloscrabble kwam echter niet op het bord, want de computer vond nog drie andere scrabbles die meer punten opleverden. TWEENAGER werd gelegd. In de daaropvolgende beurt at EX het laatste klinkertje op, zodat na 17 trekkingen de wedstrijd erop zat. Het maximum bedroeg 919 punten.

EPA: Energie-Prestatie-Advies
TWEENAGER: iemand uit de leeftijdsgroep van 8 tot 12 jaar

Met drie scrabbles en geen enkele nul werd Jan de Kruiff (785 pt.) van Lettergreep Amersfoort afgeroepen als individueel winnaar. Hij slaagde er als enige deelnemer in om 11 van de 17 maxen te vinden. Omer Van Hoecke (768 pt.) van Fair Play Destelbergen werd tweede, en kersvers Oost-Vlaams kampioen Willy Van Laethem (751 pt.) legde beslag op de derde plaats.

Winnaar Jan de Kruiff: allesbehalve geflest

't Peirt Dendermonde had stand gehouden, dit mede dankzij ene Roland Van Der Jeught die opgerukt was naar een tiende plaats toen in de zestiende beurt zijn beter geklasseerde clubgenoot Guido Laurent een nulscore opliep. Naast Willy Van Laethem had ook Marianne Van Den Nest met haar vijfde plaats een zeer belangrijk aandeel in de zege. Voorzitter Marc Seghers keek van op afstand toe en zag dat het goed was. Fair Play Destelbergen verzamelde 6 plaatspunten meer dan 't Peirt en moest vrede nemen met de tweede plaats. Chipka Aalst werd derde.

't Peirt Dendermonde won de clubbeker.
v.l.n.r. Roland, Willy, voorzitter Marc en Marianne
(Klik op de foto voor een grotere weergave)
In totaal konden 11 scrabbles gelegd worden, gespreid over de 17 beurten.