Scrabblenieuws

19 februari 2011

West-Vlaamse ploeg wint het interregionale kampioenschap

Het NTSV deelt de 30 aangesloten scrabblekernen op in zes regio's. Op 19 februari mocht iedere regio vijftien spelers afvaardigen, die het dan tegen elkaar zouden opnemen met de interregionale titel als inzet. In het verleden won telkens Oost-Vlaanderen, behalve in 2009 toen de Limburgse ploeg op eigen bodem iets sterker voor de dag kwam. In 2011 waren het alweer de Oost-Vlamingen die als favoriet startten. De regio Antwerpen verzaakte aan deelname, en de ploegen uit Nederland, Limburg en Brabant waren niet volledig. Achtentwintig van de negentig stoelen bleven leeg. Het is duidelijk dat de interesse voor deze wedstrijd tanende is.

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De eerste vijf beurten van de partij hadden een grote impact op de uiteindelijke uitslag. Drie moeilijke scrabbles bezorgden menig deelnemer evenveel uppercuts: eerst SACRUMS, en nadien ONTWEKT en TRIBBELT. Het zijn telkens woorden die men in zijn ganse leven hooguit een paar keer aantreft. In de vijfde beurt leverde DEZES, in aanbouw met STRIBBELT 57 belangrijke punten op. De letters X en Y werden in de zesde beurt tegelijk uit het zakje opgediept, en bleven in de gedaante van een ORYX achter op het bord. In beurt zeven zorgde de vierde scrabble DAMPIGE ervoor dat een groot aantal spelers de 50%-grens eindelijk overschreed. De mooiste vondst kwam eraan in de achtste beurt. Alleen Riet Vandenberghe van Coxhyde Koksijde zag PEDAGOGE, een woord dat haast  iedereen kent maar blijkbaar niet makkelijk herkent in een verzameling letters. De jury had niet gemerkt dat Riet een soloscrabble had gescoord, waardoor ze niet de waardering en het applaus kreeg dat ze verdiende. Nadat de computer in de negende beurt met KWIPS de ganse zaal klopte, konden veel spelers in de tiende beurt met HALENDEN of HANDELEN hun score en hun gemoed wat opkrikken. Een speelhelft met zes scrabbles en 700 punten, 't is een zeldzaamheid, maar het kan blijkbaar. Het was de Amsterdamse Prateeksha Bouma die in dat scrabblegeweld het best gedijde. Zij ging als leidster de tweede wedstrijdhelft tegemoet.  

SACRUM: heiligbeen
ONTWEKKEN: (gewestelijk) ontwaken, doen ontwaken
TRIBBELEN: (verouderd) dribbelen, snel kloppen
ORYX : paardantilope
KWIPS : (verouderd) slap, onwel

Toen in de twaalfde beurt de letter Q voor het eerst uit het zakje kwam, was die gelukkig vergezeld van een U waardoor AQUA voor de hand, en iets later ook op het bord lag. Ieder voelde het in de veertiende beurt aan zijn of haar water dat er een zevende scrabble in de lucht hing, en inderdaad, met KEUVELE en VERLEUKE kon de 50-puntenbonus worden binnengehaald. Toen in de zestiende beurt alweer alle letters achterbleven op het bord, werd de 1000-puntengrens gerond. Ditmaal waren er vier scrabbles mogelijk, maar alleen de jonge Floris van Ouwerkerk van It Utrecht reef de grootste score binnen. Hij ver(r)aste de zaal, waarin trouwens hoge en blijkbaar niet te temperen temperaturen heersten, met de vierklapper INFERNOS en kreeg daarvoor 24 extra punten. Floris verwees zo zijn land- en regiogenote Prateeksha naar de tweede plaats, en dat veranderde niet meer in de laatste drie beurten van de wedstrijd. Na 19 beurten bedroeg de eindscore 1120 punten.

VERLEUKEN : opleuken, opvrolijken
INFERNO : oord van helse verschrikkingen

Floris (956 pt.) won, Prateeksha (939 pt.) werd knap tweede, en Willy Van Laethem (930 pt.) van 't Peirt Dendermonde legde beslag op de derde plaats. De West-Vlaamse Anny Vanbecelaere (913 pt.) zag als enige deelnemer zes van de acht scrabbles, en vond bovendien tienmaal de hoogste score. Samen met de hierboven vernoemde top drie behoorde zij tot het groepje spelers dat meer dan 80% van de mogelijke punten vond.
   
Individueel winnaar: Floris van Ouwerkerk

De regio Nederland telde met Floris van Ouwerkerk (1e), Prateeksha Bouma (2e) en Theo Veenhof (5e) drie spelers in de top vijf. Dat volstond niet voor de overwinning. Het waren immers de beste zeven vertegenwoordigers per regio die de ploegscore bepaalden. De West-Vlamingen haalden keihard uit. Met vijf spelers in de top tien, en zeven in de top vijftien incasseerden ze slechts 62 plaatspunten. De buren uit Oost-Vlaanderen verzamelden 95 plaatspunten. De Nederlanders eindigden met 116 punten op een zeer verdienstelijke derde plaats. 

De winnende ploeg uit West-Vlaanderen.
v.l.n.r. Joseph Vandaele, Anny Vanbecelaere, Marc Stepman, Tina
Verdonckt, Magda Lezy, Bertrand De Bouvere en Bram Wydooghe.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)