Scrabblenieuws

27 december 2010

Marc de Smit wint de kerstscrabble 2010

Tal van kerststronken -blank en zwart- lagen broederlijk naast elkaar aan de toegangsdeur van de zaal, waar de jaarlijkse kerstscrabble zou plaatsvinden. Wie 's middags niet veel gegeten had, kende enige moeite om handen en tanden thuis te houden bij het passeren van het appetijtelijk gebak.


Wedstrijdleider Omer Van Hoecke riep om half drie de eerste letters af. De meerderheid van de 40 deelnemers hield het bij CAFE, maar het was het vijfletterige AFOGE dat op het bord kwam. De daaropvolgende INCH bracht de totaalstand op 50 punten. Nathalie Osselaer, de jongste deelneemster van het pak, lukte in de derde beurt een soloscrabble met PARELWIT, en ze lachte haar dito tanden bloot. In de twee volgende beurten was de meespelende computer sterker dan alle deelnemers tezamen. Eerst met UITLUIE, en nadien met de scrabble DOGCART. Twee beurten later leerde de machine ons het bestaan van een TWEEBAST. Dat woord bracht meer op dan BEWASTE en WATERBES. In de achtste beurt kwam met MEESLEPE de vierde scrabble op het bord. Soliste Nathalie was erin gelukt om aan kop te blijven, maar een nieuwe scrabble in de negende beurt maakte een einde aan haar "keigoebezigzijn". Terwijl tal van spelers 94 punten kregen voor YONIETJE, verslikte Nathalie zich in het foute YONITJES, met een nulscore tot gevolg. Na negen beurten bedroeg de totaalscore 608 punten. Tijd om de innerlijke mens te versterken. De stronken hadden gedaan met pronken, ze moesten eraan geloven.

UITLUIEN: stortgoederen met een blok uit het schip hijsen
DOGCART: dogkar, tweewielig licht rijtuig waarin men rug aan rug zit
TWEEBAST: amandelwilg waarvan de bast uit twee lagen bestaat
YONI: (hindoeïsme) het vrouwelijk geslachtsorgaan als voorwerp van verering

Na de pauze kon men o.a. met DOUX en RAYE stevige scores verdienen. De computer verlengde in beurt 13 met BEDHEK de INCH tot DINCH, en versloeg zo de deelnemers voor de vierde keer. In de 17de beurt presteerde dat ding dat nogmaals. Tal van scrabbles waren toen mogelijk, maar de vierklapper GEPENNIGD bracht het meest op. Nog twee slappe scores brachten na 19 beurten het eindtotaal op 1052 punten.

DOUX: (gezegd van wijn) niet droog
RAYE: weefsel met strepen in de lengterichting
DINCH: maaltijd die tegelijkertijd diner en lunch is
GEPENNIGD: (de huid bij herten en paarden) voorzien van ronde vlekken

Marc de Smit, Nederlander van origine, maar naar eigen zeggen eigenlijk een halve Belg, won de wedstrijd. Dat is zeer sterk, zeker als men rekening houdt me het feit dat Marc meer dan tien jaar lang het scrabblewereldje links liet liggen. Dat hij niet van taaltalenten gespeend is, mag blijken uit het feit dat hij ooit het Groot Dictee der Nederlandse Taal won. In 1997 stond hij bovendien een half jaar lang op de tweede plaats in de scrabbleranking.

De spijtige nul van Nathalie Osselaer heeft haar van een superprestatie gehouden. Ze zou de wedstrijd gewonnen hebben met een voorsprong van 49 punten indien ze de spelling van YONIETJES had gekend. "Zou" en "indien" tellen echter niet in een scrabblespel. Ze mag uiteraard heel fier zijn op haar vijfde plaats.

De computer vond 70 punten meer dan de deelnemers, en dat had natuurlijk een invloed op de behaalde percentages. Hieronder vind je de top 15:Winnaar Marc de SmitNa de wedstrijd werden tafels en stoelen in stelling gebracht, en wat later werden koffie en broodjes geserveerd.

Het gezin Meere - Gudders

Een quiz zou het programma afsluiten. Kristof Meere en Els Gudders hadden samen met enkele getrouwen weer vele uren werk geleverd bij de samenstelling van vragenrondes over diverse thema's. Het lot bepaalde de samenstelling van de ploegen, en dat op zich was al een interessant gegeven. Men komt in contact met anderen, en leert ze beter kennen. Dat ze naast scrabblekennis ook andere weetjes meester zijn, geldt voor de ene iets meer dan voor de andere, en dat leidde na 80 vragen tot een einduitslag waarmee iedereen vrede kon nemen. Was het Michel Verfaillie die zijn team naar de overwinning loodste? Zijn kompanen Omer Van Hoecke, Kathy Deprez en Nathalie Osselaer hebben zeker hun steentje bijgedragen. Het winnende kwartet straalde van blijdschap en mocht als eerste de prijzentafel opzoeken.

De beste quizzers

De elfde editie van de kerstscrabble zat erop. Met fierheid mogen de initiatiefnemers terugblikken op een geslaagde organisatie. Vanaf 1 januari 2011 zal Omer Van Hoecke zijn schouders wat ontlasten, en het voorzitterschap van Fair Play Destelbergen overdragen aan Annemie Vander Straeten. Of dat belangrijk is voor het voortbestaan van de kerstscrabble zal nog moeten blijken.