Scrabblenieuws

9 oktober 2011

Herman Theys wint de negende Uilendag

Et*cetera Genk organiseerde op 9 oktober de negende Uilendag. In de formule "scrabbelen - eten - scrabbelen" werd één partij in de voormiddag afgewerkt, en één in de namiddag. In totaal speelden 25 deelnemers mee. Onder hen 13 gastspelers.

Rita Schouteden van Alfabet Putte leidde de wedstrijden. In de eerste wedstrijd diste ze weinig goede trekkingen op. Slechts één scrabble haalde het bord, nl. NERDJES. Verbazend weinig deelnemers konden zich met die vondst wat afscheiden van de anderen. Dat er 22 beurten gespeeld werden, en een max bereikt werd van 785 punten, zegt eigenlijk alles over het profiel van die wedstrijd. Rina Van Mierlo won de wedstrijd. Haar zus Gerda scoorde vijf punten minder, en werd tweede. Guy Mangelschots eindigde vijf punten achter Gerda op een derde plaats. 

Een wandelingetje door een druilerig weertje richting pastabuffet, friste de geesten wat op. Eens terug in het zaaltje begon ieder vol goede moed aan de tweede partij. Deze wedstrijd leek aanvankelijk een kopij van de eerste. Voor de pauze konden enkel met INLEIDEN alle letters weggespeeld worden. Na bijzonder smakelijk nagerechtjes van de hand van Nicole &  Henri veranderde het spelbeeld totaal. Het was Mieke Moonen die met de solo INWASTE het startschot gaf voor een wervelend wedstrijdeinde. De rechterbovenzijde van het bord ontplooide zich immers plots. Met QATJE kon de letter "Q" bijdragen tot een zeer mooie score, en bovendien leende die letter zich nog in meerdere andere beurten tot puntenrijke maaksels als QUAD en SQUAW. De "E" van QATJE werd later gebruikt als kapstok voor vierklappers als DURENDS en DRUIDES, alle goed voor 108 punten. Onmiddellijk nadien volgde de derde scrabble: NAROUWT bracht 80 punten op. In die beurt soleerde Herman Theys met AANROUW, in aanbouw met INWASTEN, waardoor hij alweer 108 punten aan zijn fraaie totaal mocht toevoegen. Met groot overwicht won Herman de tweede partij. 

Herman Theys was 's ochtends begonnen met een nulscore (NARUK). Sindsdien deed hij niets anders dan oprukken, om dan uiteindelijk met een verrukkelijke tweede wedstrijd uitdrukkelijk de eindzege op te eisen. De uil die voorzien was voor de gastspelers mag nu een jaar lang vanop de schouw met grote ogen Hermans doen en laten gadeslaan. De Genkenaars verdeelden de drie andere uilen als volgt:

  • Rudi Boesmans won in de reeks A+ 
  • Albertina Schreurs was de beste A-speelster
  • Nicole Roloux won in de B-reeks  
v.l.n.r. Nicole Roloux, Herman Theys, Rudi Boesmans en
Albertina Schreurs
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De top tien


Proficiat Et*cetera met het mooie initiatief! Op naar de tiende editie!