Scrabblenieuws

14 mei 2011

Simmekesdag 2011

In de annalen van de Vlaamse scrabblegeschiedenis zal 14 mei 2011 geboekstaafd staan als datum waarop de zesde Simmekesdag plaatsvond. De grootste wijziging ten opzichte van de vorige edities bestond erin dat de vrouwelijke helft van het organiserende koppel "Frans Symons - Rita Schouteden" beide wedstrijden zou leiden en jureren.  Ze doorstond die vuurdoop met glans.

Riet van Frans zat voor het eerst op de spelleidersstoel 

In de eerste beurt van de voormiddagpartij werden de kaarten al fameus geschud. Een kwart van de deelnemers kreeg een nul, terwijl vier deelnemers één van de drie mogelijke scrabbles lieten optekenen. SIERDOM en DORMIES waren goed voor 78 punten. Erna Darcis ging echter voor MEDIORS (80 pt.) wat haar een solo-applaus opleverde. In de derde beurt durfde alweer maar een klein kliekje de scrabble SPRANGEN indienen. Ze werden ervoor beloond met 78 punten. Het was voor de meesten wachten tot in de tiende beurt vooraleer ze voor het eerst alle letters op het bord konden achterlaten. Dat kon met EMANEERT, ENTAMEER of het veel makkelijkere MEEATEN.  De vierde scrabble kwam eraan in de twaalfde beurt. De overgrote meerderheid van de spelers lieten AANWENNE aan zich voorbijgaan, maar zij die het op hun beurtbriefje neerschreven, kregen hiervoor 74 punten.  Drie trekkingen later reven Paul Serneels en Mieke Moonen met ENIGHEID 104 punten binnen. Dat dat niet de enig mogelijke scrabble was, ondervonden zeven andere spelers die met het anagram INGEHEID 66 punten kregen. In de voorlaatste beurt dook de knapste vondst op. René Uytterhoeven pikte twee verspreid liggende letters van het behoorlijke gevulde bord op en kwam zo tot de negenletterige scrabble BADSTRAND, goed voor 74 punten ....ware het niet dat René zich van coördinaat vergiste. De spelleidster merkte de fout op en moest René met pijn in het hart een nulscore toekennen. Op drukke badstranden kan een mens wel eens zijn oriëntatie kwijtraken. Wel, het overkwam ook René, en dat was bijzonder spijtig voor hem. In de 21e beurt deed DAVITJE de scoreteller stokken op 1031 punten. Het waren Jan Cornet (893 pt.), Herman Theys (869 pt.) en Gerda Van Mierlo (861 pt.) die in de hoedanigheid van "top drie" de middaghap en aansluitende wandeling tegemoet mochten kijken. 

MEDIOR : (werknemers) met een gemiddelde ervaring in het werk
SPRANG : spreng, bron waaruit men water aanvoert
AANWENNEN : zich (meestal iets verkeerds) tot een gewoonte maken
ENIGHEID : 1. eensgezindheid; 2. eenzaamheid
DAVIT : gebogen ijzeren stang die hangt aan de reling van een schip 

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

In de vroege namiddag verplaatste de groep zich van Schoonderbuken naar Bekkevoort om daar gedurende vijf tot zes kwartieren al wandelend de omgeving te verkennen. Het begon met een doenbare klim door een mooie holle weg. Boven op een heuveltop had men een goed uitzicht over het glooiende landschap. Verderop waren het vooral boomgaarden die de deelnemers vergezelden op hun tocht over een licht dalend en goed bewandelbaar traject. Nestrix Maddy Dejardin had niet de minste moeite om de tred van de anderen te volgen. Vooraleer na afloop van de mooie tocht de terugweg naar Schoonderbuken aan te vatten werd eerst nog in de plaatselijke Pallieter een halve liter vocht naar keuze bijgetankt.
 
Klik op de foto voor een grotere weergave

Meteen bij aanvang van de namiddagpartij werd op belangrijke scores GEAASD. In de tweede beurt lukte dat al zeer behoorlijk. De vierklapper OFFERDE bracht toen 56 punten op. Het was vreemd dat slechts zes spelers dat hadden opgemerkt. In de zesde beurt lukte de meerderheid van het deelnemersveld een scrabble. Zowel OMKNOPEN als KOMPANEN leverden 76 punten op. Vijf spelers pakten in de zevende beurt uit met ETHYN (72 pt.) en dat leverde hen een heleboel meerpunten op. De topscore in de tweede partij kwam eraan in beurt elf. TANDZEEP dikte de score met 101 punten aan. Luc Moelants en Frans Symons lachtten van fierheid hun tanden bloot. Ook HANDZEEP was een geldige scrabble. Nog tweemaal zouden alle letters achterblijven op het bord: eerst met GEBEURE, nadien met ZWONDEN of WOZENDEN. In de 21e beurt leidde SMOEL tot een eindscore van 1044 punten. Het waren Danny Crabbé (996 pt.), René Uytterhoeven (924 pt.) en Luc Moelants (885 pt.) die de top drie bemanden.   

OMKNOPEN : 1. om het lijf knopen; 2. nog eens knopen
ETHYN : (chemie) acetyleen
ZWINDEN : verzwinden
WOZEN : hozen, natgooien, besproeien


Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Danny Crabbé won niet alleen de tweede wedstrijd. Ook in de totaalstand prijkte zijn naam bovenaan. Jan Cornet strandde op 20 punten, en René Uytterhoeven "badstrandde" op 54 punten. Zonder coördinatenmisser in de eerste partij zou hij twintig punten beter gedaan hebben dan Danny. Gerda Van Mierlo eindigde als beste vrouw op een vijfde plaats.


Winnaar Danny met zijn kasseistamper

De deelnemers hadden er een aangename en leerrijke scrabbledag opzitten. Het is nu wachten op de zevende editie. Bedankt Frans en Rita voor het lovenswaardige initiatief!

Wil je de overige tientallen foto's bekijken die tijdens de Simmekesdag gemaakt werden? Klik dan hier  en kies voor "diavoorstelling".