Scrabblenieuws

1 mei 2011

Hilde Goedefroot en Homerus Gent heel goed op het vrouwenkampioenschap

Op 1 mei vond in Destelbergen het dameskampioenschap plaats. Het mooie weer kon 77 speelsters niet weerhouden van een binnenactiviteit. De mannen die een zware stempel drukken op het scrabblewereldje moesten aan de kant blijven, en dat geeft een aparte sfeer aan deze wedstrijd. Bloemen zorgden voor de kleur. Een internationale mannenjury beoordeelde de beurtbriefjes, en deelde punten én nulscores uit.

77 speelsters treden aan in het vrouwenkampioenschap

Men kan de wedstrijd in drie stukken opdelen. Negen beurten lang was Annemie De Waele van Heureka Mechelen de sterkste van het pak. De drie scrabbles LOTEREND, RELAASJE en STIJFDEN ontsnapten niet aan haar aandacht. In beurt vier had ze vier puntjes laten liggen, wat na negen beurten leidde tot een score van meer dan 99% (509 op 513). In beurt tien liep het plots mis. Annemie miste de vierde scrabble, nl. EXAMENS of EXTASEN, en dat kostte haar maar liefst 52 punten. Monique Deprez van Blanco Tielt nam de leidersplaats over. Odrada Van De Vliet, Erna Dils en Maddy Janssen bleven echter maar één à twee punten uit Moniques buurt. 

Tot en met de vijftiende beurt hield Monique de leidersplaats vast. De computer maakte toen een solo met GISPER. Meteen daarna deed alleen Mieke Beks van Zandloper Lommel even goed dan de software. Ze kreeg negentig punten voor haar scrabblesolo HANDLOG. Niemand van de koplopers maakte gebruik van de alternatieve alles-af NAGEHOLD, waardoor het bovenaan in de tussenstand zeer spannend bleef. Hilde Goedefroot van Homerus Gent kwam in die belangrijke zestiende beurt aan de leiding. Drie anderen volgden op minder dan tien punten. In de drie resterende beurten kon niemand Hilde passeren. De scrabble ZOETENDE in de laatste beurt deed haar niet meer wankelen, en kondigde aan hoe de overwinning zou smaken. Odrada Van De Vliet naderde nog tot op één puntje. Maddy Janssen en Monique Deprez strandden op twaalf punten.

Hilde Goedefroot mocht naast de hoofdtrofee ook de beker van beste B-speelster in ontvangst nemen. Haar club, Homerus Gent, won bovendien ook de clubtrofee. Al Homerus wat de klok sloeg!

De top 10
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Homerus Gent wint de clubtitel
v.l.n.r. Linda De Groote (7e), Hilde Goedefroot (1e) en
Marie-Louise Ongena (26e)