Scrabblenieuws

2 mei 2009

Topless op dameskampioenschap

Tijdens het dameskampioenschap werd er gejureerd met behulp van Jury, het programma van Jan De Ridder. Een leuke meerwaarde van Jury is dat in de uitslag per speler het aantal "tops" wordt opgegeven, een cijfer dat weergeeft hoe vaak de speler in kwestie de hoogste zet vond.

Op 1 mei lukte Rina Van Mierlo van Munster Bilzen erin om in 13 van de 20 beurten de hoogste zet (de verbeteringen van de computer uitgesloten) te vinden. Ze was de enige die 13 tops achter haar naam kreeg. Dat verklaart het feit dat Rina toch nog zevende werd in de einduitslag, ondanks het feit dat ze de negenklapper van 176 punten miste. Ze scrabbelde zeer sterk, maar dat blijkt niet uit de totaalscore. Ze was immers niet "mee" in de meest cruciale beurt. Het aantal tops werpt een ander, bijkomend licht op de scrabblesterkte van de deelnemers.

Scoorden volgens Jury ook een hoog aantal tops: Gerda Van Mierlo, tweede in de uitslag en leidster in de vrouwenranking (12 tops), Annie Clissen, vierde in de uitslag (12 tops), dameskampioene Magda Lezy (11 tops), Anne Daniels, derde in de uitslag (11 tops). Scoorden 10 tops: Annie Lezy, Erna Darcis, Rita De Swaef en Karin Van Linden.

In totaal zouden vijf deelneemsters in geen enkele van de 20 beurten de hoogste zet vinden. Ze scoorden geen enkel top, waren toploos, of ... topless op zijn Engels... Kan gebeuren. Alles opruimen, en volgende keer beter!