Scrabblenieuws

26 april 2009

Simmekesdag 2009

Op 25 april vond in Rillaar, een Brabants dorpje tussen Scherpenheuvel en Aarschot, de vierde Simmekesdag plaats. Frans "De Simme" Symons en Rita Schouteden konden maximaal 32 deelnemers inschrijven omdat het zaaltje in de Edelweiss beperkte afmetingen heeft. De vierde Simmekesdag zal de geschiedenis ingaan als de editie die samenviel met de begrafenis van Lieve Van Bulck. Lieve was trouwe deelneemster van Frans' organisatie. Ook nu wou ze van de partij zijn, maar het noodlot heeft daar anders over beslist.

Er stonden die dag twee scrabblepartijen op het programma. Wie voor lezing van het verslag de wedstrijden wil naspelen, kan gebruik maken van onderstaande links:

Voormiddagpartij Simmekesdag 25/04/2009
Avondpartij Simmekesdag 25/04/2009


Klaar voor de start

Dat Favoriet Ronny Heylen rekening zou moeten houden met Jan Cornet bleek al in de tweede beurt. Vele scrabbles waren mogelijk, maar alleen Jan slaagde erin om 102 punten binnen te halen. Zijn LOVERTAS is volgens van Dale een aambeeld waarop metalen ringetjes worden platgeslagen tot draadachtige blaadjes (lover). Om de twee à drie beurten kwamen nieuwe scrabbles uit het zakje, zodat de score na elf beurten reeds 675 punten bedroeg. Op dat moment werd er echter een versnelling teruggeschakeld. Geen scrabbles meer, maar wel nog interessante aanbouwmogelijkheden. Een mooi open spel hield de partij aangenaam tot op het eind. Na twintig beurten werd de partij afgesloten met een max van 1036 punten. Ronny Heylen totaliseerde 985 punten en won met ruime voorsprong. Jan Cornet volgde als tweede op 66 punten, een verschil dat hij in grote mate kon toeschrijven aan de scrabble AFNAAIEN (naaien, naaien en blijven naaien tot het af is) in beurt zes, waarvoor hij paste. Herman Theys werd derde met 906 punten.

De aanwezigen namen een uurtje de tijd om na te praten en de inwendige mens te versterken met een snack. Tegen twee uur in de namiddag maakte iedereen zich klaar voor een wandeling van acht kilometer. Ook Hort Ruyloft, met haar 80 lentes de oudste deelneemster, trok dapper haar stappersschoenen aan.

Hort Ruyloft en Rita Schouteden

Gids Frans Symons loodste de groep langs afgelegen weiden en veldwegeltjes. Hier en daar hield hij halt en pakte hij uit met leuke anekdotes en interessante informatie. Men passeerde o.a. zijn geboortehuis. Frans beweerde geboren te zijn op de keukentafel. Of hij ook op dat meubel gemaakt is, staat niet vast. De pas ontloken bladeren van bomen en struiken zorgden over het ganse traject voor mooie taferelen.
Een groepsfoto
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Omstreeks 16.00 u bereikte de groep terug zaal Edelweiss en kon men aanschuiven aan tafel. Een stevige maaltijd was welkom.Om kwart voor zeven zat ieder weer klaar voor de afsluitende partij. De wedstrijd vertoonde veel gelijkenissen met de voormiddagpartij. Ook nu zouden de scrabbles mekaar snel opvolgen. Moeilijk waren ze niet echt, waardoor er weinig afscheiding kwam in de tussenstand. Na de pauze plukte alweer Jan Cornet een mooie solo uit de lucht. Hij verlengde DYNETJE tot GYRODYNETJE (kruising tussen een vliegtuig en een helikopter). Mede hierdoor stevende Jan af op winst in deze tweede wedstrijd. Hij speelde beregoed en behaalde 941 punten op een max van 960. Ronny Heylen bleef slechts 15 punten achter Jan, waardoor hij zijn totaalzege veilig stelde. Alweer een goede prestatie van Herman Theys. Met 901 punten mocht hij nog voor de proclamatie zeker zijn van de trofee voor de derde plaats. Hieronder vind je de namen van de deelnemers die op basis van de uitslagen van beide partijen in de top tien eindigden.


De zussen Rina en Gerda Van Mierlo waren nooit in de running voor één van de drie hoofdtrofeeën. In de tweede linie verzamelde Rina vier puntjes meer dan Gerda, en won het pleit bij de dames, alsook de bijhorende glazen trofee.


Frans Symons overhandigt de damestrofee aan Rina Van Mierlo

v.l.n.r. Herman Theys (3e), Jan Cornet (2e) en winnaar Ronny Heylen

De getrokken letters, de gelegde woorden, en de mogelijke scrabbles van de voormiddagpartij vind je hier.

Dezelfde info m.b.t. de avondpartij vind je
hier.

Na afloop werd aan de kok van de Edelweiss gevraagd wat hij vond van de organisatie en de deelnemers. Zijn korte, woordenloze, maar toch duidelijke reactie vind je hier.