Scrabblenieuws

14 november 2011

11-11-11 en de 24-uren-scrabblemarathon

Het bestuur van Littera Tessenderlo vond 11 november 2011 (11-11-11) een geschikte datum om nog eens een speciaal scrabble-evenement op het getouw te zetten. Het was 22 maanden geleden, dus twee periodes van 11 maanden, dat in Tessenderlo de eerste 24-uren-scrabblemarathon geörganiseerd werd, en de tijd was rijp voor een tweede editie. Tijdens zijn openingstoespraak wees voorzitter-bordbediener Ronny Rutten (11-letterige naam) erop dat het event "24-uren-scrabblemarathon" uit 11 lettergrepen bestaat, en dat de plaats waar het plaatsvond, nl. Tessenderlo, ook 11 letters telt. De al even 11- letterige Marleen Duts had zich kandidaat gesteld om 24 uren lang als haas te fungeren. Penningmeester Hilde Machiels wou de uitdaging aangaan om gedurende een gans etmaal de wedstrijden te leiden en de computer te bedienen.

Een tiental minuten voor aanvang van de wedstrijd stelde de 25-koppige groep zich buiten op voor een foto. Naast negen Litteranen maakten nog zestien andere dapperen deel uit van de groep. Om organisatorische redenen konden niet meer deelnemers toegelaten worden. In totaal waren tien NTSV-clubs vertegenwoordigd. Spelers uit Amsterdam en Amersfoort maakten er een internationaal gezelschap van. Chris Dehoperé van Verba Rotselaar was met 64 lentes de minst jonge deelneemster. 

(Klik op de foto voor een grotere weergave)
   
De namen die getipt werden als grootste favorieten waren Jan Cornet, lid van Vandalen Schoten en tevens winnaar van de vorige editie, Litteranen Stefaan Roels en Frans Symons, en Filip Overath, lid van Zandloper Lommel. Andere deelnemers koesterden bescheiden ambities, en voelden zich gesterkt door een interessant competitiesysteem dat gegarandeerd voor verrassingen zou zorgen.

De eerste partij startte om tien na tien. Deze wedstrijd maakte samen met de tweede partij  deel uit van een eerste ronde. De opdracht bestond erin om na twee wedstrijden een plaats te verwerven in de top-16. Partij één werd een aangename wedstrijd met vijf scrabbles en een eindtotaal van 1027 punten. De meest opvallende zetten waren de scrabble ELFHOEK, ja 11 - hoek dus, en de soloscrabble ENTMESJE van Frans Symons. Het was Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk die de wedstrijd won. De kop was eraf (van het event uiteraard), en het was tijd om sandwiches en broodjes te nuttigen.

Bij aanvang van de tweede partij bleven we nog even in de culinaire sfeer dankzij de openingsscrabble HOENTJE. Nog drie keer kon men alle letters wegleggen. Het was aweer Frans Symons die de andere deelnemers het meest verraste, ditmaal met de solo MADHOENTJES. Filip Overath won de wedstrijd. Samen met Frans Symons sloot hij de eerste ronde af met slechts vijf plaatspunten. Een 22e plaats voor Karin van Linden in partij twee maakte dat zij zich niet kon plaatsen bij de top-16. Zij was het voornaamste "slachtoffer" en mocht tezamen met de zeven andere afvallers vanaf partij drie in een B-poule strijden voor een troostprijs. 

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Om 16u15 werd van start gegaan met de derde partij. Deze werd opgefleurd door zes scrabbles. Met AFMEREND, OPWROETE en INTEREN ging men eerst de werkwoorden-toer op. Nadien volgden met MAANLOZE, HALSRIEM en ROLHEKJE juweeltjes van een ander genre. Gerda Van Mierlo schreef een tweede overwinning op haar naam. Het was ondertussen tijd voor een stevig avondmaal.

Na een uitermate lekkere soep, gevolgd door fritten met vidé en/of stoofvlees, startte om klokslag 20u de vierde partij. Na deze wedstrijd zou de tweede ronde erop zitten, en zou de top-8 die nog in aanmerking kwam voor de eindoverwinning gekend zijn. Van wedstrijd vier zullen vooral de scrabbles ZEENATIE en TINFOLIE onthouden worden, naast de mooie solo NOSHOW van Jan Tiek. Stefaan Roels won de partij en toonde zich met drie plaatspunten in ronde twee veel sterker dan de concurrentie. Op de oh zo belangrijke achtste plaats stonden drie namen. Het was Frans Symons die op basis van het behaalde percentage over de vier voorbije wedstrijden zich kon kwalificeren voor de derde ronde. Jan Tiek en Bert Van der Loo konden samen met zes anderen de B-poule opzoeken. Onder hen ook Filip Overath, die met een 12e en 9e plaats de tweede ronde niet had "overleefd". De top-8 die de derde ronde kon aanvatten bestond uit:

  • Stefaan Roels
  • Jan Cornet
  • Alex Reymen
  • Gerda Van Mierlo
  • Danny Crabbé
  • Herman Theys
  • Luc Moelants
  • Frans Symons
Voor aanvang van de vijfde wedstrijd werd een buffet van drank, gebak en fruit ter beschikking gesteld van de deelnemers. Wie door honger overvallen zou worden, zou dat aan zichzelf te wijten hebben. 

Vrij vroeg in partij vijf kwamen de scrabbles HAARDOEK en KEURSTER op het bord. Iets later verraste Dirk Leemans van Munster Bilzen de andere spelers met de maaldrie-solo VISKEURSTER. Nog een derde scrabble, nl. DROOGWEG, zorgde er mede voor dat na 22 beurten 1059 punten op de teller stonden. Stefaan Roels won de wedstrijd. Door driemaal op vier partijen in de top-3 te eindigen, profileerde hij zich als de te kloppen man. 

Om 1u45 startte de zesde wedstrijd. Iets na 4u00 zou moeten geweten zijn welke vier spelers de finale zouden mogen spelen. In de tweede beurt van de zesde partij kozen 18 van de 24 spelers voor de 118-punten-scrabble AFBREKER. Stefaan Roels en Jan Cornet hadden zich voorzichtig opgesteld en keken meteen tegen een serieze achterstand aan. Drie beurten laten bracht VINGERDE 98 punten op. Stefaan Roels koos echter voor GUIVENDE, om zo drie punten meer te vergaren. Helaas voor hem: GUIVEN is een onpersoonlijk werkwoord waarvoor geen onvoltooid deelwoord wordt toegelaten, en dat deed hem wegzakken naar de onderste gelederen van de tussenstand. De scrabbles die nog volgden, nl. VERHOUDE en HYMNETJE, waren te makkelijk voor zijn rechtstreekse concurrenten. Luc Moelants won de wedstrijd. Stefaan Roels eindigde als achtste waardoor hij in de derde ronde net één plaatspuntje teveel achter zijn naam kreeg. Twee beurten hadden hem in de problemen gebracht, en het was hard om vast te stellen dat de overwinning in de voorgaande partij hem niet een plaats in de "final four" opleverde. Het viertal dat zich mocht opmaken voor de finaleronde bestond uit:

  • Frans Symons
  • Gerda Van Mierlo
  • Luc Moelants
  • Jan Cornet
Wedstrijdleidster Hilde kweet zich uitstekend van haar taak 
        
Om 4u30 startte de vierde ronde zonder Dirk Leemans die vermoeid de strijd had moeten opgeven. Jan Cornet daarentegen leek niet meer te stoppen. Hij schudde in de tweede beurt de soloscrabble EPURATIE uit zijn mouw. Gelukkig voor de tegenstrevers leverde die zet slechts 68 punten op. Drie beurten later vormde hij samen met nog vijf leden van de B-poule de scrabble IRISEERT. Zelfs een nulscore en de soloscrabble ONGAVERS van Frans Symons konden niet verhinderen dat Jan Cornet de wedstrijd won. Met de twee solo's DODDELDE en BAKZO gaf Jan zijn overwinning nog wat meer kleur. Bert van der Loo, Jan Tiek en Twan Swenker waren daarvan echter geen getuige meer. Bert en Jan hadden zich wat verkeken op de zwaarte van het event, zich wat weinig rust gegund in de nacht van 10 op 11 november, en dat moesten ze bekopen. Een fittere Twan moest noodgedwongen zijn landgenoten vergezellen. Het zou Jan Cornet worst wezen. Hij stond met één been op het hoogste podium. De achtste partij zou duidelijk maken of Jan ook zijn andere been op het ereschavotje zou mogen hijsen. 

Om 7u20 had de donkerte buiten al wat kleur gekregen. Het was tijd om het letterzakje een laatste keer te vullen. In de tweede beurt van deze belangrijke partij stelde Jan Cornet zich voorzichtig op. Hij koos niet voor de scrabble GESJORDE, maar wel voor het zekere DREGJES. Hij kwam zo 33 punten achter te liggen op zijn concurrenten. Meteen daarna durfde Frans Symons het aan om GESJORDE met ZAND te verlengen tot GESJORDEN. De voorsprong op Jan groeide zo aan tot 45 punten. Frans scherpte in de mate van het mogelijke zijn concentratie nog wat aan, want hij was vast besloten zijn scrabblehuid duur te verkopen. Ondertussen leek het wedstrijdzakje er de brui aan gegeven te hebben. In de zevende partij was de 900-puntengrens niet bereikt, en alles wees erop dat het in de achtste partij dezelfde richting zou uitgaan. Geen enkele scrabble kwam nog op het bord. Het was QUAKER dat in de twintigste beurt nog voor veel punten zorgde. Jan Cornet kreeg gewoon de gelegenheid niet om de achterstand die hij ten gevolge van zijn voorzichtige aanpak had opgelopen, goed te maken. Om precies 10u00 lukte Karin Van Linden in de 22e beurt nog een solo met DINCHT. Een mooie afsluiter van een weinig fraaie partij. Stefaan Roels won zijn derde wedstrijd. Frans Symons was echter de beste finalist, terwijl Jan Cornet vierde op vier werd. Dit leidde tot volgende einduitslag:
  1. Frans Symons          2 + 1 = 3 
  2. Jan Cornet                1 + 4 = 5
  3. Gerda Van Mierlo      3 + 2 = 5
  4. Luc Moelants            4 + 3 = 7
Frans zag na 11-11-11 zijn palmares nog wat langer worden. Met Jan Cornet en Gerda Van Mierlo stonden twee personen op het podium die ook bij de vorige editie tot de top-3 behoorden. Gezien de sterke concurrentie mag dat als een grootse prestatie gezien worden. Pechvogel van de dag was overduidelijk Stefaan Roels. Hij won het vaakst, behaalde het kleinste totaal aan plaatspunten, behaalde het hoogste gemiddelde percentage over de acht wedstrijden, maar hij maakte twee foute beslissingen die fataal werden. De scrabble AFBREKER - what's in a name?- had Stefaan een voetje gelicht en uit cadans gebracht. 

De top drie.
Frans Symons, wiens naam uit 11 letters bestaat, kreeg 
een marmeren trofee van 11 centimeter breed.   

De spelers die in de loop van de verschillende rondes in de B-poule terechtkwamen, kregen de opdracht mee om in de resterende partijen nog twee goede plaatspunten te behalen. Wie daar het best zou in lukken, zou dezelfde prijs krijgen als de top-3. Dankzij een tweede en een derde plaats in respectievelijk de zevende en achtste wedstrijd deed Guy Mangelschots van Munster Bilzen één plaatspuntje beter dan Stefaan Roels en Filip Overath. Hij mocht terecht fier zijn op zijn prestatie.

Guy Mangelschots presteerde sterk in de ochtendlijke uren. 

Een overvloedig broodjesontbijt, inclusief spek en eieren, had de spelers wat opgekikkerd. Twintig deelnemers en de wedstrijdleidster hadden de beproeving met glans doorstaan. Zij waren ingegaan op een initiatief van Littera Tessenderlo dat afweek van het gewone, en dat zelfs wat neeg naar het abnormale. Wie houdt van de scrabblesport, voldoende gezond en fit is, niet vies is van een uitdaging, en zijn grenzen wil aftasten, die vindt zijn gading in een scrabblemarathon. Het is een belevenis die bijblijft. Proficiat aan hen die het event mee belichaamd hebben, en slaagden in hun opzet. 

Een groepsfoto na afloop:

(Klik op de foto voor een grotere weergave)