Scrabblenieuws

19 november 2011

Danny Crabbé is de beste Brabander

Het eerste regionale kampioenschap werd op 13 november betwist in Rotselaar. Alle Vlaams-Brabantse en Brusselse clubs konden leden afvaardigen voor een wedstrijd met de club- en de individuele titel als inzet. Organisator Verba had met Danny Crabbé en Romain Frickx twee belangrijke pionnen in de rangen. Op basis van de seizoensranking kon men stellen dat zij beiden de grootste kans maakten op de overwinning. Danny Crabbé had op 11 en 12 november deelgenomen aan de 24-urenscrabble, en had naar het einde toe moeten vaststellen dat hij moest onderdoen voor de andere finalisten. Dat had hem zichtbaar niet gezind. Misschien had een dag later de scrabblemarathon nog niet goed verwerkt, en miste hij mentale en fysische friste?

     
In de eerste beurt werden de 28 deelnemers op pad gestuurd via een OMWEG. Meteen daarna bleef met SQUASHE de vervelende letter Q achter op het bord. Na drie beurten had alleen Danny Crabbé nog niets gemist. Nadien werd de leiding nog overgenomen door André Gesquière en Anne Cardyn. In de achtste beurt maakten slechts vier spelers de scrabble DECISIE. Alleen  Yvonne Budin legde die op de juiste plaats. Zij kwam zo aan de leiding, op korte afstand gevolgd door Danny Crabbé die zich ook met behulp van diezelfde scrabble had opgewerkt in de stand. Net voor de pauze konden 25 van de 28 deelnemers hun puntentotaal stevig opkrikken met o.a. de scrabble LEEFDEN. Agnes Vunckx lukte toen een solo met FLEUREND

In de tweede beurt na de spelhervatting vond exact de helft van de spelers de scrabble TAXIEND. Danny Crabbé had toen al een voorsprong van zo'n 30 punten opgebouwd. Even leek zijn positie nog te wankelen toen hij in de veertiende beurt de scrabble MEEDRINKE (100 pt.) miste. Toen een beurt later bleek dat dat woord een soloscrabble was van Rita Alen, voelde hij zich terug wat meer relaxed. In de allerlaatste beurt puurde André Gesquière met ONNETTEN nog een onverwachte scrabble uit de getrokken letters. Greet Lenaerts, Camille Vetsuipers en Danny Crabbé deden nog beter. Zijn verlengden BRUT tot BRUTO met behulp van TONNEND wat hen 48 meerpunten opleverde vergeleken met de hoogst scorende niet-scrabble. Deze finale beurt zette de overwinning van Danny dik in de verf. Hij won de wedstrijd met 977 op 1100 punten, en liet Rita Alen 106 punten achter zich. Yvonne Budin en Hubert Tierens (845 pt.) eindigden ex aequo op de derde plaats. De 832 punten van Romain Frickx waren goed voor een vijfde plaats. 

Danny Crabbé stak met kop en schouders boven de concurentie uit.

In de strijd voor de clubtrofee zorgde Negenhof Sint-Pieters-Leeuw voor stevig weerwerk. Die club scoorde net als Verba Rotselaar 14 plaatspunten. De som van de punten van de sterkste drie spelers van beide clubs was doorslaggevend. Verba deed hier 116 punten beter dan Negenhof. Uiteraard kon dat verschil vrijwel volledig verklaard worden door de grote voorsprong van Danny Crabbé.  

Romain Frickx, Danny Crabbé en Greet Lenaerts
hielden de wisseltrofee in Rotselaar.

Nog een prettig detail: de wedstrijd werd geleid door Frans Symons, de man die een dag eerder in het 11-letterige Tessenderlo werd uitgeroepen tot winnaar van de 11-11-11 scrabblemarathon. Dat ook de naam van de winnaar 11 letters bevat, mag als een mooi toeval aanzien worden. Maar kunnen we dat ook zeggen van de maximumscore van 1100 (elfhonderd punten) die hij in Rotselaar uit het letterzakje haalde?? Toch wel een zeer frappante vaststelling!