Scrabblenieuws

20 november 2011

Het Nederlands regionaal kampioenschap:
Floris van Ouwerkerk wint met klein verschil

De regio Nederland speelde op 19 november voor de regionale titel. Slechts 16 spelers waagden hun kans. Topfavoriet was Floris van Ouwerkerk, de nummer twee in de ranking. Kleppers als Jan de Kruiff, Bert van der Loo, Jos van Rooijen en Bouma Prateeksha speelden niet mee, en dat verhoogde de kansen van Floris aanzienlijk.

De wedstrijd kende een opmerkelijke start. Zowel de Y, als de X kwamen uit het zakje, en dat leidde tot het puntenrijke LYNXJE. Ene Joost Raaphorst deed de concurrentie in de tweede beurt even opschrikken. Hij schudde immers een soloscrabble uit de mouw. Met behulp van de X haalde hij HEXAEDER uit de getrokken letters. De andere spelers kregen nog kansen genoeg om hun achterstand op Joost weg te werken. Er volgden immers nog zes scrabbles, samen goed voor meer dan 500 punten. In volgorde waren dat GEKEESD, BEKNAGEN, RUIMENDE, ROEISTER of ROESTIGE, AFWIMPEL, en ten slotte HERVATTE, VERVATTE of VERTAKTE. De computer vond met PINCEREN en ZEILKANO nog twee extra scrabbles. Het elektronische brein verzamelde verspreid over 5 beurten in totaal exact 97 meerpunten. 

Onderweg had Floris van Ouwerkerk zich tweemaal in de kijker gespeeld. Zijn CAPI en DISCMEN waren solo's, en die had hij bij nader toezien ook effectief nodig om de partij als winnaar te kunnen afsluiten. Zijn eindscore van 898 op 1034 punten bedroeg slechts twee luttele punten meer dan de score van Wytze Groen. Aad de Vette werd derde met 855 punten.

´╗┐
Floris van Ouwerkerk dankzij twee solo's
Nederlands beste.
´╗┐
HEXAEDER : regelmatig zesvlak, een kubus
KEZEN : geslachtsgemeenschap hebben
CAPO : (mv. CAPI) hoofd van een maffiafamilie
PINCEREN : met een pincet vastnemen
BEKNAGEN : aan of op iets knagen