Scrabblenieuws

27 november 2011

Jan en Marjan: de nieuwe scrabblekampioenen

In Engsbergen, een kerkdorpje dat deel uitmaakt van de gemeente Tessenderlo, werd op 26 november gescrabbeld voor de individuele scrabbletitels. Alleen de spelers die in de periode van september 2010 tot en met augustus 2011 via rankinginterclubs een plaats in de doorlopende ranking hadden verworven, kwamen in aanmerking voor deelname. De helft van hen kwam opdagen, nl. 47 van de 88 A-spelers, en 42 van de 88 B-spelers. Onder hen ook negen leden van Nederlandse clubs. Op kampioenschappen krijgt ook de computer een virtueel zitje in de zaal. Mogelijk zouden dus woorden op het bord komen die door geen enkele NTSV'er gevormd werden. De organisatie was een co-productie van het NTSV en de plaatselijke club Littera.

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Ronny Rutten leidde het spel. Zijn eerste trekking was er niet meteen één waarvoor men een onderscheiding krijgt. Het drieletterige CUM leverde de meeste punten op. Ook nadien bleven de beurtscores aan de lage kant. Het was de computer die voor een eerste wapenfeit zorgde. In de zesde beurt versloeg het ding alle deelnemers toen het TOENEN over de ganse lengte plakte tegen het reeds op het bord liggende RANZERE. Twee beurten later trok WERKOS in één ruk het spel open tot tegen de bovenzijde van het bord. In de groep van de B-spelers vond enkel Antoin Meerschaert dat woord, waardoor hij een solovermelding achter zijn naam kreeg. Na tien beurten bedroeg het maximum een schamele 374 punten. Dat de deelnemers tot dan toe zeer voorzichtig te werk waren gegaan, mocht blijken uit het feit dat de jury slechts 11 van de 890 ontvangen beurtbriefjes van een nulscore had moeten voorzien. De trekkingen waren misschien niet goed, maar dat zorgt in een wedstrijd als deze voor extra spankracht. Dat mocht blijken uit de tussenstand. In de B-reeks leidde Cécile Verstraete, de 87-jarige nestrix van het gezelschap. Zij verzamelde 351 van de 374 mogelijke punten. Het verschil met de als tiende geklasseerde bedroeg slechts 17 punten. In de A-reeks was het echt drummen aan de top: Jan De Ridder, Luc Moelants, Willy Van Laethem en Johan Vanluchene hadden allen 363 punten en deelden de eerste plaats. Jos Leyssens volgde als vijfde op 1 punt van de leiders. Velen beseften dat de overwinning nabij was. Eén straffe zet kon volstaan.

De tweede wedstrijdhelft zou beslissend worden. De elfde beurt was nog een makkelijke. Eentje die toeliet om weer helemaal in de wedstrijd te komen. En dat was nodig, want in de twaalfde beurt zou een eerste maal een serieus verschil kunnen gemaakt worden. 

Beurt 12

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Alleen de computer vond de scrabble TRIUMVIR. Zonder dat zijn tegenstrevers dat wisten, had favoriet Jan De Ridder met zijn vondst VIATICUM een voorsprong van ongeveer 30 punten op hen genomen. Elf beurten had Jan gewacht op letters waarmee hij de openingszet vooraan zou kunnen verlengen tot op het donkerrode 8A, en plots waren ze daar. Pas na de partij kon worden medegedeeld dat Jan met VIATICUM een solo had. 

Beurt 13

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Beurt 13 was nog belangrijker. Wie niet uitpakte met de enige mogelijke scrabble ONTHAAN zag minstens 48 punten verloren gaan. Velen zagen allicht dat woord, maar voorzichtig als men was, durfden weinigen het aan om het op hun beurtbriefje neer te schrijven. Een zeer beangrijk schifting was doorgevoerd.

Beurt 14

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

De trekking in beurt 14 was één van de mooiste van de partij. Wie wist dat UPT een toegelaten drieletterwoord is, had de makkelijke scrabbles zomaar voor het oprapen. NEGATIEF denken, kan soms toch positief zijn. Dat ondervonden zij die 95 punten aan hun totaal mochten toevoegen. Na de wedstrijd mocht de wedstrijdleider afkondigen dat Cécile Verstraete in de B-reeks een solo lukte met het enig mooie AFSTEGEN, viervoudig gekleefd tegen de HAAN die pas op zijn stok zat. 

Spelers die naar eigen aanvoelen gefaald hadden, kregen in beurten 15 en 16 de tijd om terug in de juiste cadans te komen. Toen in de 17de  beurt twee blanco's uit het letterzakje werden gehaald, mocht men veronderstellen dat meerdere scrabbles tot de mogelijkheden behoorden.

Beurt 17   

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

CODEBOEK en KOEBOCHT waren niet voor iedereen weggelegd. BOCKJES en BEKOCHT bleken haalbaarder. In de B-reeks deed niemand even goeg als Leonel Van Elsuwe, die met BOCKJES een solo binnenhaalde.

Een laatste opmerkelijk feit werd genoteerd in beurt 19. Willy Van Laethem, kersvers Oost-Vlaams kampioen, kreeg toen voor zijn GNAWA een solo-applaus. Ronny en HENRY maakten na de 21e beurt een einde aan de wedstrijd.


De mooie zaal in volle "actie"

CUM : (studententaal) een onderscheiding, een "cum laude"
TOEN : een omheinde, afgeperkte ruimte
RANS : ranzig, sterk smakend, met een onaangename geur
WERKOS : trekos, een werkezel
TRIUMVIR : één van de drie leden van een triumviraat
VIATICUM : communie toegediend aan een stervende zieke
ONTHANEN : zijn haantjesgedrag verliezen
UPPENbestanden van de eigen computer naar een andere overbrengen
CODEBOEK : boek met gegevens om codeberichten te ontcijferen
KOEBOCHT : ruimte waarin men het vee drijft om het te melken
BOCK: zwaar, zoet, donker bier
GNAWA : Noord-Afrikaanse ritmische muziekstijl
HENRY : (electrotechniek) eenheid van zelfinductie

In de B-reeks eindigde Cécile Verstraete (762 pt.) op een vijfde plaats. Ze verspeelde de kans op een overwinning door in de zeventiende beurt geen scrabble te zien. Haar clubgenote An Verbeke (768 pt.) eindigde als vierde. Rita Schouteden (771 pt.) van Alfabet Putte werd derde. Thuisspeelster Rita Van de Ven (780 pt.) deed drie punten minder goed dan een concurrente en miste zo de B-titel. Winnares werd Marjan Vinck van Alfabet Putte Ze behaalde 783 punten, goed voor bijna 80%.   

In de A-reeks eindigde uittredend kampioen Frans Symons (843 pt.) op de vijfde plaats. Drie scrabbles leverden Romain Frickx (847 pt.) een vierde plaats op. Gnawa-Willy Van Laethem (855 pt.) werd derde. Henk Jongepier (880 pt.) leverde een sterke prestatie, en werd tweede. De winnaar was echter voor iedereen ongrijpbaar. Jan De Ridder zag drie scrabbles en miste dankzij zijn VIATICUM slechts één puntje toen TRIUMVIR op het bord kwam. Jan behaalde 946 punten, goed voor bijna 96%.

Jan De Ridder kan ondanks enkele mindere prestaties op interclubs terugblikken op een geslaagd 2011. Floris van Ouwerkerk legde hem het vuur aan de schenen, maar slaagde er niet in om Jan in de ranking van de eerste plaats te verdringen. In de allerlaatste interclub van het seizoen sprong Jan in de seizoensranking over Floris. En nu nog deze individuele titel.... sterk!