Scrabblenieuws

4 december 2011

Tina Verdonckt gekroond tot West-Vlaamse kampioene

Op de regionale kampioenschappen in West-Vlaanderen mocht de computer mee bepalen welke woorden op het bord zouden komen. Deze variant op de pure duplicate methode wordt niet door iedereen gesmaakt, maar wie wou meespelen had geen keuze. Thuis nadien de wedstrijd naspelen, is inderdaad minder aangenaam dan lijfelijk aanwezig zijn en zich zo'n drie uren lang meten met de anderen. De kampioenschappen in West-Vlaanderen kunnen al jaren rekenen op het grootste aantal deelnemers. Ook in 2011 was dat overduidelijk het geval. Wie wou winnen moest 57 concurrenten achter zich laten. 

In de eerste drie minuten werd in alle stilte de openingszet LUIDST voorbereid. Nadien volgden AFBEUL en WURM, twee woorden die leken te voorspellen dat de partij geen makkie zou worden. In de vierde beurt kreeg een wederoptredende Dirk De Groote applaus voor zijn solo GELPS. Dirk bekleedde in 2004 een toptienplaats in de ranking, maar na een archislechte 140e plaats op de Gentse interclub, vertoonde hij zich na februari 2005 niet meer op interclubs. Wat later vernieuwde hij zijn NTSV-lidmaatschap niet meer. Insiders verwachten dat zijn naam snel terug bovenaan het scrabblefirmament zal prijken. Het was acht trekkingen lang wachten op de eerste scrabble. Antoin Meersschaert slaagde er toen als enige in om even goed te doen dan de computer. Zijn NATREEDT bracht inderdaad meer punten op dan talrijke andere mogelijkheden zoals AANTREED, AANREEDT, AFTREDEN, ...enz. In de negende beurt liet Dirk De Groote alweer van zich spreken. De andere deelnemers trokken veelbetekenende, grote ogen toen Dirks  soloscrabble PYRANOSE werd afgeroepen. Nog voor aanvang van de pauze kon men met de scrabble SMIDJES 103 punten verdienen. 

Na de pauze verplichtte de spelleider de deelnemers om meteen terug zeer alert te zijn. Een trekking met een X en een blanco blokje biedt doorgaans interessante mogelijkheden, en zo ook dit keer. Met de vierklapper LEXEMEN konden 60 punten verdiend worden. Tot dan toe had de computer zich afzijdig gehouden. Vanaf beurt 12 veranderde dat echter. Het "ding" lukte toen een soloscrabble met ZETGANG (50 meerpunten), en gebruikte drie trekkingen later de eind-G om te soleren met VANGHEK, 1 puntje beter dan de zaalsolo HEHE van Tina Verdonckt. Met VANGHEK schiep de computer een mogelijkheid op een negenklapper. Nadat Jan Mahieu in beurt 16 met WIFI een solo kreeg toegekend, klopte de computer de andere spelers met  WOZOCO (12 meerpunten). Toen in beurt 18 vier klinkers en een blanco blokje uit het letterzakje werden opgediept, waren ieders ogen drie minuten lang gericht op de negenklappermogelijkheid. En het was bingo! A very big bingo, want BAEDEKER (167 pt.) leverde maar liefst 131 punten meer op dan de tweede hoogste zet. Vrijwel iedereen zag zijn persoonlijk percentage gekelderd worden. In de afsluitende beurt gaf de computer de spelers nog eens het nakijken, dit keer met de plakker TAJER (10 meerpunten). 

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

GELP : vruchtbaar, welig groeiend
PYRANOSE : (chemie) monosacharide
LEXEEM : (taalkunde) KOM is het lexeem van o.a. KOMEN en KOMST
ZETGANG : (scheepvaart) reeks van zetborden die water tegenhouden  
VANGHEK : hekwerk om iemand of iets op te vangen
WOZOCO : (in Nederland) woon-zorgcomplex
BAEDEKER : reisgids (genoemd naar Karl Baedeker)
TAJER : gewassen uit de aronskelkfamilie

Dat PYRANOSE, ZETGANG en BAEDEKER tot lage percentages zouden leiden, was niet echt belangrijk. Iedereen vroeg zich af wie de woelige baren het best had getrotseerd. De overwinning was voor de Tieltse Tina Verdonckt. Met 913 punten (82.62%) deed ze 18 punten beter dan haar clubgenote Monique Deprez. Dave De Schacht werd derde met een score van 822 punten. Een zeer goede achtste plaats voor Chantal Naessens maakte dat Blanco Tielt de andere aanwezige clubs sterk overtroefde. 

Rest nog deze slotbedenking: men kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat de uitslag er anders zou uitgezien hebben indien de vondsten van de computer niet op het bord zouden gelegd zijn. De eerste drie hogere zetten van de computer hebben een stevige invloed gehad op het wedstrijdverloop in het algemeen, en de woorden en scoremogelijkheden in het bijzonder. Geef mij maar de pure duplicate speelwijze, waarbij de spelers en alleen de spelers invloed hebben op winst of verlies.