Scrabblenieuws

10 december 2011

Littera sluit seizoen 2011 in schoonheid af

Op 10 december vond in Tielt de clubbekerfinale plaats. Zo'n 67 scrabbelaars uit 14 verschillende clubs traden aan. Ze trachtten allen om een goede individuele prestatie neer te zetten. De sterkste drie spelers per club zouden de clubuitslag bepalen. Littera Tessenderlo had op basis van prestaties op de twaalf rankinginterclubs het clubkampioenschap 2011 gewonnen, maar zou het ook de clubbeker kunnen inpalmen? De sterkste zijn in één wedstrijd is heel wat anders dan de beste zijn over een gans seizoen, dat was in het verleden al vaak gebleken. 

De computer mocht meespelen, en dat bleek al meteen in de eerste beurt. Met RUGWOL werd het spel links geörienteerd, terwijl menig deelnemer met GROUW het spel de rechterkant zou hebben opgestuurd. Het was niet lang wachten op de eerste scrabble. Het deelnemersveld vond in de derde beurt zeven verschillende scrabbles. LIEGENDE stak er qua aantal punten duidelijk bovenuit. Twee beurten later bleven alweer alle getrokken letters op het bord achter. De moeilijkheidsgraad van ONWETEND of ONTWEND was niet bijzonder hoog. Het toeval wou dat in beurt zes het woord ZESSEN het grootste aantal punten opbracht. Met PICA en FETCH volgden nog enkele vondsten die in het verdere spel nog een belangrijke rol zouden spelen. Dat mocht blijken in de tiende beurt, toen met de scrabble INDEKTE in combinatie met FETCHE 109 punten konden verdiend worden. Men ging de pauze in met een max van 554 punten.

Voor de hervatting van het spel ripe de wedstrijdleider de tussenstand af. Dat liet de deelnemers toe om hun positie in te schatten, en hun taktiek voor de tweede wedstrijdhelft te bepalen. Willy Van Laethem van 't Peirt Dendermonde leidde met 545 punten. Frans Symons, die enkele dagen voor de wedstrijd besloten had om zijn kustvakantie te onderbreken om zijn club Littera van dienst te zijn, volgde met een score van 543 punten als tweede. Erna Darcis van Et*cetera Genk bekleedde met 537 punten de derde plaats. Het echtpaar Ronny Rutten (4e) - Hilde Machiels (10e) maakten tezamen met Frans Symons dat Littera Tessenderlo na tien beurten aan de leiding stond in de clubstand. Fair Play Destelbergen en 't Peirt Dendermonde bleven het kortst in de buurt. 

In de twaalfde beurt maakte Jos Leyssens van Chipka Aalst een meesterlijke solo. Met SYNODE verlengde hij PICA tot EPICA. Twee beurten later lukte ook Omer Van Hoecke van Fair Play een solo. Zijn AFSJOK was minder spectaculair dan de vondst van Jos, maar daarom niet minder verdienstelijk. In de vijftiende beurt zorgde de lettertrekker ongewild voor een eerste valstrik. Spelers die wisten dat GAPERIG correct is, probeerden de scrabble GAPERIGS. Helaas voor hen werd dat woord niet opgenomen in de scrabblewoordenlijst. GAPERIG kan alleen van mensen gezegd worden, zo oordeelde de taalcommissie, waardoor wel GAPERIGE, maar niet iets GAPERIGS kan goedgekeurd worden. Een nog veel grotere valkuil kwam eraan in beurt zeventien. Een trekking met twee blanco's inspireerde de computer tot JUBILEA. De deelnemers hielden het bij AJUINEN of AUDITJE. Een kwart van de spelers koos voor het puntenrijkere UITJAGE, ...maar helaas... dat woord blijkt te ontbreken in de woordenlijst! De reden blijkt simpel: het is niet opgenomen in de driedelige Van Dale !?  Het moge niet verbazen dat UITJAGEN tijdens het verdere verloop van de namiddag een belangrijk gespreksonderwerp werd. Na nog een vijfde makkelijke scrabble in de twintigste beurt (KROMDEN - RONDKOM - OMDRINK) en een afsluitende NAR, bereikte de eindscore het ronde totaal van 1100 punten.

Zes spelers uit zes verschillende clubs rondden de kaap van 1000 punten:
 1. 1040 pt. - Frans Symons
 2. 1024 pt. - Gerda Van Mierlo
 3. 1022 pt. - Willy Van Laethem
 4. 1021 pt. - Omer Van Hoecke
 5. 1018 pt. - Jos van Rooijen
 6. 1010 pt. - Henk Jongepier

Frans Symons, de individuele winnaar

De winnaar zal zich niet beklagen dat hij de clubbeker een plaatsje gaf in het programma van zijn weekje vakantie. Ook zijn club Littera vaarde er wel bij. Ronny Rutten had zich weliswaar laten vangen aan UITJAGEN en was daardoor uit de top-20 verdwenen. Hilde Machiels eindigde op een mooie negende plaats, en Marc Voet had zich na de pauze opgewerkt tot op een dertiende plaats. Met 23 plaatspunten deed Littera zes punten beter dan 't Peirt Dendermonde. Na de clubtitel sloot de Limburgse club seizoen 2011 af met de ploeg- en de individuele zege op de clubbekerwedstrijd. Dat deed de Litteranen meer deugd dan ze lieten blijken. Na een bezoek aan de plaatselijke kerstmarkt en het verbruik van wat edel vocht, trokken de winnaars blij en voldaan terug naar Tessenderlo.

v.l.n.r. Marc Voet (13e), Frans Symons (1e) en Hilde Machiels (9e)
wonnen voor Littera Tessenderlo de clubbeker.

De top vijf
 1. 23 pt. - Littera Tessenderlo
 2. 29 pt. - 't Peirt Dendermonde
 3. 43 pt. - Et*cetera Genk
 4. 51 pt. - Blanco Tielt
 5. 56 pt. - De Wase Sint-Niklaas