Scrabblenieuws

4 december 2011

Stefaan Roels wint de Limburgse titelstrijd

Het Genkse clublokaal was goed gevuld met 36 spelers die meedongen naar de vier Limburgse titels. Maar liefst 21 deelnemers kwamen in aanmerking voor de A-titel (+75%). In de B-reeks traden 9 spelers aan, en in de C-reeks 6. De oudste 10 deelnemers streden voor de seniorentitel. In de 10 vorige edities was de clubtitel steeds voor Littera Tessenderlo. Zou dat ook in 2011 het geval zijn? Als grootste individuele favorieten circuleerden de namen van Filip Overath van Zandloper Lommel, Stefaan Roels en Frans Symons van Littera Tessenderlo, en uittredend kampioene Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk. De blinde Geert Decresson, vergezeld van zijn geleidehond, was de meest opvallende verschijning. Hij genoot een grote bewondering bij de anderen. Al tastend een spelsituatie beheersen, en speuren naar mogelijkheden,... het moet ontzaglijk moelijk zijn, daar gaat ieder van uit.  

Klik op de foto voor een grotere weergave

Om klokslag twee uur zetten de spelers hun tanden in het spel. Het makkelijke WOLVEN kwam op het bord. Die vervaarlijke dieren geboden voorzichtigheid en alertheid, want ZEEWOLVEN en EETWOLVEN zijn nooit ver weg. Die vraatzuchtige fenomenen over het hoofd zien zou veel punten kunnen kosten. In de tweede beurt konden met AFVEEMDE alle letters worden weggelegd. Achteraf zou blijken dat deze beurt van cruciaal belang was. Zij die de scrabble misten konden wel een BORREL gebruiken, want kansen om de opgelopen achterstand in te halen bleven tot een minimum beperkt. Woorden als VINYL, QUENA en REDOX (een solo van Cris Clonen) konden een handje toesteken. Nulscores vermijden was in de gegeven omstandigheden een absolute must. Op slag van rust puurde Danny Beyens als enige een scrabble uit de getrokken letters. Hij had daarvoor wel nog twee andere letters nodig die vrij zweefden op het bord. Zijn negenletterige MIJNHEERT kon hem echter niet zijn twee eerdere nulscores doen vergeten. Aan de pauze leidde Maddy Janssen van Zandloper Lommel. Met 436 punten deed ze vier punten beter dan Stefaan Roels. Guy Mangelschots van Munster Bilzen volgde als derde op tien punten.

Na de pauze lukte ook Herman Theys een soloscrabble. Mooie letters deden denken aan o.a. FRATSEN, NEFASTER, en AFROSTEN, maar die woorden waren helaas niet combineerbaar met het voorliggende bord. Herman pakte echter uit met AFTRENS, en dat kon wel gelegd worden. De nulscore die hij reeds op zijn actief had, werd zo enigszins goedgemaakt. Hij mocht terug hopen op een plaats in de toptien. Na afloop van het spel bedroeg het maximum slechts 884 punten. De soloscrabbles hadden relatief lage percentages in de hand gewerkt.

Mijnheren Danny Beyens en zijn genietende clubgenoot
Herman Theys lukten ieder een soloscrabble op het
Limburgs scrabblekampioenschap

Maddy Janssen had na de pauze niet kunnen standhouden. Stefaan Roels miste weinig maxen en stoomde zo naar de overwinning. Hij scoorde 768 punten op een maximum van 884. Stefaan veroverde al eens eerder de voornaamste regionale titel. Hij nam al enkele jaren niet meer deel aan interclubs. Zijn leidersplaats in de Litteracompetitie, en zijn overwinning op het Limburgs kampioenschap geven aan dat deze crack eigenlijk thuishoort in de toptien van de ranking. Frany Gregoor, voorzitter van Munster Bilzen, eindigde met 748 punten op een mooie tweede plaats. Frans Symons werd derde met 741 punten. Benevens Stefaan en Frans eindigden nog vier andere Litteranen in de toptien, waardoor de clubtrofee voor het elfde jaar op rij aan de club uit Tessenderlo toekwam. In de B-reeks won Annette Ignoul, terwijl haar clubgenoot Geert Decresson uitermate fier mag zijn op zijn C-titel. 

De Limburgse scrabblekampioenen: (v.l.n.r.)

Willy Lintermans  (kampioen senioren) 684/884
Stefaan Roels (A-kampioen) 768/884
Geert Decresson (C-kampioen) 515/884
Annette Ignoul (B-kampioene) 673/884

ZEEWOLF : vraatzuchtige beenvis met vervaarlijk gebit
EETWOLF : slokop, iemand die zeer veel eet
AFVEMEN : op de glasmassa drijvende onreinheden met een staaf verwijderen
QUENA : benen blokfluit uit Brazilië
REDOX : samentrekking van reductie-oxidatie
MIJNHEREN : met mijnheer aanspreken
AFTRENZEN : (bij paarden) de trens afdoen
TRENS : paardenbit zonder enige hefboom en met ringen aan de uiteinden