Scrabblenieuws

20 mei 2013

Simmekesdag 2013

Op zaterdag 18 mei stond de achtste editie van de Simmekesdag op de kalender. Dertig spelers uit acht verschillende clubs schreven zich in. Frans en Riet bleven het oude recept getrouw: scrabbelen, een kleine hap, wandelen, een driegangenmenuutje en tenslotte nog een partij scrabbelen. 

Met EXCUSE, een term uit het tarotspel, werd de voormiddagpartij op gang getrokken. Onmiddellijk nadien kwam QUEUEE op het bord, een woord waarvan Jan Modaal het bestaan niet zou vermoeden. Romain Frickx speelde zich als eerste in de kijker toen hij in beurt drie de solo HETMAN, hoofdman bij de kozakken, uit zijn geheugen opdiepte. In de vierde beurt konden voor het eerst alle letters weggespeeld worden. De scrabble GEEEKTE lijkt wel een langgerekte "gekte", maar ervaren scrabbelaars weten dat dat woord afgeleid is van het werkwoord EKEN, een eik van de schors ontdoen. Na vier beurten lagen reeds tien van de achttien E's op het bord. Zij die in beurt vijf de scrabble IDIOTEN in de getrokken letters ontwaarden, kregen minstens vijftig punten meer dan de andere deelnemers. Een belangrijke beurt dus! Naast IDIOTEN passeerde ook nog een NERDJE de revue. In de negende beurt haalde Jan Cornet snoeihard uit. Hij lukte als enige een scrabble en scoorde zo 58 meerpunten. Zijn DAMBAZEN, walschippers, maakten van Jan de te kloppen man. Niemand had gezien dat met de scrabble DAMBAZIN, en met de maal-4 ZWEMBAAN de schade fors beperkt had kunnen worden. Na de pauze volgde nog één relatief makkelijke scrabble. WIELENDE werd gelegd, maar ook o.a. WINKELDE behoorde tot de mogelijkheden. In beurt veertien lukte Danny Crabbé een solo. Zijn KERS verlengde OHM tot OHMS en dat had niemand anders opgemerkt en/of gedurfd. Naast IDIOTEN en een NERDJE kwam naar het einde toe ook TORFS nog langs. De partij kreeg in beurt éénentwintig een onverwacht mooi slot. Jan Cornet en Stefaan Roels maakten gebruik van twee zwevende letters om OMVORM te vormen, en ze verlengden daarbij tegelijkertijd IDIOTEN tot VIDIOTEN (= video-idioten). Ze reven zo tweeëntwintig meerpunten binnen. Toen de uitslag gekend was, bleken drie spelers in mekaars buurt geëindigd te zijn: Jan Cornet won met 938 op 1033 punten, terwijl Stefaan Roels en Rina Van Mierlo met 921 punten ex aequo op de tweede plaats eindigden.

Jan Cornet won de eerste partij
 
Na de welgekomen tomatensoep met balletjes trok het gezelschap de wandelschoenen aan. Het natte weer van de voorbije dagen had zich gelukkig even teruggetrokken in het zuiden van het land, maar her en der herinnerden de plassen en het slijk de wandelaars aan de regen die in de voorbije weken hun lot was. Frans had gezorgd voor een traject dat perfect bewandelbaar, en bovendien zeer mooi was: wijdse en weidse taferelen, veel groen, Demeroevers, ... Onderweg maakten we even tijd voor een groepsfoto. 

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Na het warme eten kon de tweede partij aanvangen. De openingszet SAXEN deed vermoeden dat het een wedstrijd zou worden waar muziek in zat. Dat bleek al meteen in de daaropvolgende beurt. De scrabble HOEVELEN werd door meer dan de helft van de deelnemers gelegd. In beurt drie was het alleen Frans Symons die alle letters achterliet op het bord. Zijn soloscrabble MICRATEN, een microscopische kleine reproductie van een document, leverde slechts 28 meerpunten op. De derde scrabble kwam eraan in de vijfde beurt. Acht spelers pakten uit met BLITSEREN. Stefaan Roels beperkte de schade met de scrabble IEBELERS. De anagrammen van dat woord, nl. SERIEBEL en SEREIBEL, die beide ongeluk en misère betekenen, waren ook mogelijk. In beurt acht vonden vier spelers de vierde scrabble, nl. STOKWADE, een aan een gaffelvormige stok bevestigd visnet. Na deze beurt lag de uitslag vrijwel in een definitieve vorm. Greet Faes lukte nog een solo. Haar ZWOLG was niemand anders opgevallen. Dat kon niet gezegd worden van de vele scrabbles die zich in beurt zestien aandienden. Meer dan driekwart van de spelers vond ABONNEERANNOTEERONANEREN, NADOENDE, ANEMONEN, of OHAENDEN. In beurt zeventien kwam voor het eerst de letter Y uit het zakje. Op drie verschillende plaatsen konden woorden van 40 punten gelegd worden. Vijftien spelers kozen voor YUPJE, twee anderen voor JURYS, en niemand voor PYJAMA. Na eenëntwintig beurten werd een maximum van 970 punten bereikt. In dit spel waren twee spelers sterker dan de anderen. Dankzij zijn soloscrabble werd Frans Symons (904 punten) uitgeroepen tot winnaar. Stefaan Roels behaalde 879 punten en werd tweede. Gerda Van Mierlo verzamelde 838 punten.

Frans won de tweede partij. 
 
De punten van beide partijen werden bij elkaar opgeteld, en dat leverde volgende einduitslag op (top tien):

 
 
Stefaan Roels won geen wedstrijd, maar hij was wel de beste over de twee partijen heen. Hij kreeg de Aarschotse kasseistamper overhandigd. Jan Cornet eindigde als tweede, op zeven punten gevolgd door Frans Symons. Ook Danny Crabbé en Rina Van Mierlo presteerden fraai. Gerda Van Mierlo en Ronny Rutten volgden een eindje achterop, maar bleven toch alle anderen meer dan 100 punten voor. Mieke Moonen was de beste van het langgerekte peloton.

Wil je de 19 foto's bekijken die tijdens de wandeling gemaakt werden? Klik dan hier  .