Scrabblenieuws

1 januari 2012

Jan Cornet wint de kerstscrabble 2011

Op 26 december togen 54 scrabbelaars naar Destelbergen voor de kerstscrabble. Het betrof geen wedstrijd die kaderde in de individuele ranking, maar wel een gezellig samenzijn, waarbij men aansluitend kon deelnemen aan een broodjesmaaltijd en een quiz. Omer Van Hoecke, ex-voorzitter van de organiserende club, had voor de gelegenheid zijn bakkersmuts nog eens aangetrokken en had gezorgd voor enkele lekkere taarten. Dat werd uiteraard door de aanwezigen gesmaakt. Tien beurten lang mochten de deelnemers watertanden. Daarna was het smikkelen geblazen.    


De computer trok de letters, en die deed dat zeer goed. In totaal kwamen dertien blanco blokjes uit het zakje. Dat die de kans op scrabbles vergroten, mocht blijken. Zevenmaal konden alle letters weggelegd worden, waardoor het spel reeds na zeventien beurten was afgelopen. In beurten twee en drie waren tal van scrabbles mogelijk. ONTGROND en vervolgens OMTIJGE waren niet bepaald de meest gekende vondsten, maar wel de puntenrijkste. Een eerste belangrijke schifting voltrok zich in beurt vier. Slechts negen deelnemers kregen toen de scrabblebonus voor hun BREIZAK. Zij scoorden zo minstens 43 punten meer dan de concurrentie. In beurt zes vormden NEGENDEENGENDE, DEGENEN of GENEZEND voor 90% van de spelers geen probleem. Twee beurten later vond de helft van het deelnemersveld één van de mogelijke scrabbles: PAUZETJE, PAUZEERT en EETPAUZE Het minder evidente PASTEUZE kwam toen op het bord. Op slag van rust zorgde de scrabble PIENEFEN voor een tweede zeer belangrijke schifting. Slechts vier spelers peuterden zo belangrijke meerpunten los. Herman Theys en Henk Jongepier hadden er een mooi parcours opzitten, maar door het missen van de laatste scrabble werden zij door Jan Cornet naar een voorlopige tweede, respectievelijk derde plaats in de tussenstand verwezen. Alleen Jan had de zes scrabbles gevormd.

Na de taart lukte Tina Verdonckt een soloscrabble. Haar DAKBOXEN leverde 70 punten op, slechts tien punten meer dan de verlenging van LUWEND tot ONTKLUWEND. Tina had op dat moment reeds drie nulscores achter haar naam staan, waardoor de soloscrabble haar geen stap dichter bij een ereplaats bracht. Na zeven scrabbles werden geen grootste zetten meer genoteerd. De trekkingen lieten dat immers niet meer toe. Jan Cornet bouwde zijn voorsprong nog verder uit en won de wedstrijd overtuigend. Door twee nullen verzeilde Herman Theys nog op een vijfde plaats. Henk Jongepier eindigde als tweede, Michel Verfaillie werd derde. 

v.l.n.r. Michel Verfaillie, Jan Cornet en Henk Jongepier
De BREIZAK had dit drietal geen windeieren gelegd.

In de toptien waren deelnemers van de clubs uit Destelbergen, Tessenderlo en Dendermonde nadrukkelijk aanwezig.


ONTGRONDEN : uit de grond trekken waarin het vaststaat
OMTIJGEN : (dichterlijk) omgeven, bekleden, bedekken
PASTEUS : (handschrift) kliederig dik
PIENEFEN : lospeuteren
DAKBOX : koffer gemonteerd op het dak van een auto; skibox

Na de deugddoende broodjesmaaltijd bepaalde het lot de samenstelling van de quizploegen. Kristof Meere en Els Gudders hadden weer menig uur gespendeerd aan de opstelling van verschillende vragenrondes. Tijdens de quiz bleek dat vooral Bruno De Bouvere van muziek, celebrity's, tv- en blaadjesfiguren, sport, ...  enz... meer dan een modale kennis had. Gesteund door Omer Van Hoecke, Rita Van de Ven en Kris De Beule stevende Bruno met zijn ploeg af op de overwinning. Het viertal mocht als eerste aanschuiven aan een ruime prijzentafel. Op een schappelijk uur zat deze speciale interclubontmoeting erop. Met een zeer voldaan gevoel trok iedereen huiswaarts. Bij dezen mijn dank aan de initiatiefnemers en de werkers!