Scrabblenieuws

3 juni 2012

Jan Cornet domineert op de Simmekesdag 2012

Op 26 mei 2012 vond in Messelbroek de zevende editie van de Simmekesdag plaats. Uiteraard alweer een felgesmaakte co-productie van Frans Symons (Littera Tessenderlo) en Rita Schouteden (Alfabet Putte). Twee scrabblepartijen stonden op het programma. Ook voor eten en wandelen zou de nodige tijd vrijgemaakt worden.

De gewaardeerde initiatiefnemers 

De uitbater van eetcafé 't Pannedak mocht de eerste letters trekken, en wat deed hij dat goed! De zeven blokjes maakten vijf scrabbles mogelijk waardoor quasi iedereen met 72 punten kon starten. Rita Schouteden leidde het spel, en zij koos voor TREINEN. De tweede beurt was goed voor een tweede scrabble. De vijf spelers die toen durfden te gaan voor OVERMAZE verwierven een voorsprong van minstens 45 punten op de anderen. Lang moest men niet wachten op de derde scrabble: AFBREIEN leverde in beurt vier 47 punten meer op dan om het even welke niet-scrabble. Alweer slechts twee beurten later werd de vierde scrabble op het bord gelegd. VERDASSE leverde 73 punten op voor vier spelers. Wie in die beurt de openingszet TREINEN zou verlengen tot VEETREINEN zou daarvoor 45 punten krijgen. Niemand deed dat echter. Diezelfde openingszet kon ook in beurt acht verlengd worden, ditmaal tot TREINENGEKST, goed voor 63 punten. De vijfde scrabble GEKSTEN was toen met zijn 91 punten nog wat aantrekkelijker. Toen de spelleidster in de negende beurt voor het eerst een blanco blokje uit het letterzakje opdiepte, volgde een bijna-collectief falen van de deelnemers. Er waren vier scrabbles mogelijk, maar het was alleen Bart Baert, een niet meer actief ex-NTSV-lid, die er eentje vond. Zijn UITKWELE bracht 72 punten op. De nog mooiere mogelijkheden TWEELUIK (94 pt.) en LEUKWEG (95 pt.) waren eigenlijk doenbaar. De computer wees de deelnemers erop dat ook LEEUWERK (106 pt.) kan goedgekeurd worden. Na tien beurten wees de totaalteller 619 punten aan.    


Na de pauze waren de hoge scores nooit ver weg. In de dertiende beurt gaf de computer iedereen het nakijken met WEGTREINEN, alweer een verlenging van de allereerste zet. Meteen daarna volgde de zevende en laatste scrabble. Alleen Jan Cornet en Frans Symons kregen 102 punten voor POETSLA. De anderen kregen alweer een dreun van minstens 58 punten. Dankzij de zware scores voor SCART, EXEDRA, SKYPE en HENGST stijgerde het eindtotaal nog tot 1068 punten.  

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Jan Cornet behaalde in deze aartsmoelijke partij 1012 punten en deed daarmee 49 punten beter dan Frans Symons. Nog eens 114 punten verderop eindigde Romain Frickx op een derde plaats. Jan Cornet had met zijn goede prestatie zijn favorietenrol in de verf gezet.  Alleen Frans Symons bleef enigszins in Jans buurt. Al de anderen realiseerden zich dat ze op die wolkenloze zaterdag moesten hopen op een waterkansje.  

Na een tas soep en brood trokken de meesten andere schoenen, en sommigen ook andere kleren aan. Dat laatste zal vooral Jan Cornet niet snel vergeten. Tijdens het omkleden op het toilet verloor hij zijn fietssleuteltje. Een zoektocht in alle gore hoekjes van die ruimte leverde niets op. Toen de echtgenote van de cafébaas met haar hand, pols en voorarm de wc-pot indook, vonden haar vingers op weg naar de sifon het kleine sleuteltje. Jans probleem was van de baan, waarna de vrouw in kwestie zich in de keuken verder kon ontfermen over het avondmaal dat ons na de wandeling zou worden aangeboden.  

De wandelaars trappelden van ongeduld. De groep kwam in beweging. Frans loodste de wandelaars over onverharde wegen in de richting van de Demer. Het was mooi om zien hoe deze rivier door het Hageland meandert. De deelnemers hielden de Demer over meerdere kilometers gezelschap. Er heerste absolute stilte. Van bewoning was geen sprake. Zij die het wilden horen kregen zeer geapprecieerde achtergrondgeluiden van vogels en jonge eenden. Toen we op het punt stonden om de Demer rechts te laten liggen, troepten de wandelaars nog even samen op de oever ten behoeve van een groepsfoto. 

Klik (2x) op de foto voor een veel grotere weergave

Na een pitsstop in een plaatselijke horecazaak verplaatste de groep zich door bossen en velden terug in de richting van 't Pannedak. De weggewandelde energie kon daar door middel van een driegangenmenuutje weer op niveau gebracht worden. Tijdens het eten groeide de honger naar het afsluitende scrabblespel.

Het was de letter Q die als eerste uit het zakje kwam, en ook als eerste op het bord achterbleef. De wedstrijdleidster verkoos QUARTE boven QUATER. Ook in dit spel bleven de scrabbles niet lang uit. In beurt drie konden er tien gevormd worden. Het was TINGENDE dat het meest opbracht. In de vijfde beurt deden Herman Theys en Lida de Loos een goede zaak. ZIj durfden UITWAKEN aan en kregen daarvoor 118 punten. De andere mogelijke scrabbles leverden minsten 34 punten minder op. In beurt zes misten maar vier spelers de mogelijke scrabbles INGEBOET, INBOETEN, BONIETEN of BONITEERT. In beurt negen visten slechts twee deelnemers naast de scrabblebonus. KAARDEN werd toen gelegd. De computer vond toen 14 punten meer met  AANKARDE. De score aan de pauze bedroeg 667 punten. 

Na de pauze verraste Erna Darcis alle andere deelnemers met de scrabble MOSENDEN. De mooiste scrabble van de wedstrijd kwam eraan in beurt vijftien. Slechts vier spelers zagen toen het door iedereen gekende KOOSNAAM. Een blanco blokje bemoeilijkte de opdracht enigszins. De kaarten waren toen geschud. Met JOCH bereikte de score na twintig beurten een eindtotaal van 1155 punten.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Relatief makkelijke scrabbles hadden in deze tweede partij tot gevolg dat de individuele scores niet ver uit elkaar lagen. Vooral dankzij UITWAKEN en KOOSNAAM kwam de zege toe aan Herman Theys (990 pt.). Jan Cornet (973 pt.) werd tweede, en Erna Darcis (962 pt.) derde. Beide uitslagen werden bij elkaar opgeteld, en dat leidde tot onderstaande top tien.


Jan Cornet was letterlijk en figuurlijk de grote winnaar. Hij mocht de kasseistamper in ontvangst nemen. Frans Symons werd verdiend tweede, en diens clubgenoot Herman Theys derde.

Jan Cornet stak er met kop en schouders bovenuit.

Wil je de overige tientallen foto's bekijken die tijdens de Simmekesdag gemaakt werden? Klik dan hier  .