Scrabblenieuws

4 maart 2012

Plezier en spanning ten top op het scrabbleweekend te Blankenberge

De charmes van de Belgische kust: wie ze kent gaat er af en toe op weekend. Zeker indien er tegelijkertijd een scrabbledriedaagse plaatsvindt. Twee lekkernijen in één hap, die gedachte inspireerde 37 NTSV'ers tot het deelnemen aan dit buitengewone scrabble-event. Club Floreal in Blankenberge fungeerde als ideale locatie. Scrabbleclub Ypsilon Heist stond borg voor een vlekkeloze organisatie.  

Alleen lachende gezichten in en rond de Club Floreal

Gespreid over drie dagen zouden vier scrabblepartijen gespeeld worden. De deelnemers kregen de opdracht mee om over die vier partijen zo weinig mogelijk plaatspunten te verzamelen. 

Partij 1: normale speelwijze

De wedstrijd startte met de scrabble PERSOON. Persoonlijk vond ik die niet zo moeilijk, maar toch bleek meer dan de helft van de deelnemers dat woord over het hoofd te zien. Meteen daarna zei het buikgevoel van Tina Verdonckt en Ronny Rutten dat ze met ABDOMENS mogelijk hun puntentotaal aardig zouden kunnen spekken. En dat bleek te kloppen. Op drie spelers na, lukte iedereen erin om in de vierde beurt één van de mogelijke scrabbles te leggen. Het goed gekende ONGEKEND leverde 98 punten op. In de vijfde beurt kwam Ronny Rutten alleen aan de leiding. Zijn solo WELFSEL leidde een periode in waarin hij stelselmatig bouwde aan een grotere voorsprong. Tussendoor gaf de solo REMKE van Jan de Kruiff nog wat extra kleur aan het mooie spel. In de elfde beurt boorden Nana Van Den Bossche en Annemie Vander Straeten een waardevolle puntenbron aan. Hun scrabble OLIEADER bracht minstens 53 meerpunten op. Alleen Jan Cornet kon met de scrabble OEDIPALE de schade beperken tot 17 puntjes. Nog eenmaal konden alle letters weggespeeld worden. Zij die toen ZENDERS richting jury zonden, kregen daarvoor 86 punten. In de zeventiende beurt at GEIT de resterende klinkers op, waardoor de partij een vroeg einde kende. Ronny Rutten won de wedstrijd en kon de vrijdagnacht ingaan met een goed gevoel. Tina Verdonckt, Jan Cornet, Jos van Rooijen en Hilde Machiels vervolledigden de top vijf.

ABDOMEN : onderbuik
REMKE : duivenkervel, een akkeronkruid met rode bloempjes
OEDIPAAL : betrekking hebbend op het oedipuscomplex


Partij 2: blancoscrabble

Na een rustige nacht en een stevig ontbijt liet de organisatie een blancoscrabblepartij op de deelnemers los. Dat die speelwijze de kans op scrabbles verhoogt, mocht blijken in de eerste drie beurten. Achtereenvolgens BEZEMDE, HANNESEN en ZEDONIST kwamen op het bord. In de vierde beurt nam Jan Cornet wat afstand van de concurrentie dankzij de solo BOUQUET. Echt lang kon hij niet van zijn voorsprong genieten, want in de achtste beurt miste hij de negenklapper TREFFEND, en dat kwam hard aan. Hij liet zo 78 punten aan zich voorbijgaan. Ondere andere Jan de Kruiff deelde datzelfde lot. In de drie beurten die volgden, konden telkens vele scrabbles gelegd worden, en dat bemoeilijkte een remonte van de twee Jannen. Het waren ECLAIRS, ONTLEDIGD en KAREEND (solo Jan de Kruiff) die een plaats kregen in het wedstrijdverslag. In beurt dertien werd menig deelnemer met droefheid overvallen toen GEROUWDE een geldige scrabble bleek te zijn. Velen zagen het woord, maar onthielden zich ervan. Helemaal erg was het toen in de laatste twee beurten tientallen nullen werden toegekend voor woorden waarbij GEROUWDE werd verlengd tot GEROUWDEN. Dat zorgde voor belangrijke verschuivingen in de uitslag. Jos Van Rooijen hield het hoofd koel, en mocht de prijs voor de overwinning in ontvangst nemen. Ook Michel Verfaillie, Wytze Groen, Nana Van Den Bossche en Tina Verdonckt maakten deel uit van de top vijf. 

HANNESEN : knoeien, onhandig te werk gaan
ZEDONIST : een tevreden iemand die realistische doelen nastreeft
BOUQUET : wijngeur
ONTLEDIGEN : tot een geheel ledig iets maken
KAREEND : eendensoort uit het hoge noorden, die bij ons overwintert
ROUWEN : (overgankelijk) ruwen, een handeling in de textielindustrie  


Na een heerlijke vismaaltijd, geserveerd in het Floreal-restaurant, poseerde de ganse bende voor een groepsfoto. Nadien stond een rondrit met de Pajero-trein op het programma. Via Zeebrugge, Heist en Duinbergen zette de jeep met wagonnetjes koers naar Knokke. De deelnemers maakten er kennis met het mondaine winkelcentrum en enkele opvallende gebouwen.  


Een rondrit in het zogenaamde Knokke-Zoute mocht zeker niet ontbreken. Tal van grote villa's in Engelse cottagestijl geven daar in wit gewaad blijk van de weelde waarin hun eigenaars kunnen baden. Aan de grens van het vermaarde natuurpark 't Zwin hadden de organisatoren een sanitaire tussenstop gepland, en kregen de deelnemers een gratis drankje aangeboden in een plaatselijk cafeetje. Daarna maakte het treintje rechtsomkeer, en werd men terug richting Floreal gepajerood.


Partij 3: normale speelwijze

Een driegangenmenu voorzag de scrabbelaars van nieuwe energie. Voor het slapengaan mocht immers nog een derde partij gespeeld worden. Die zou na afloop de einduitslag meer vorm gaan geven. In de eerste beurt kreeg Jan de Kruiff alweer met tegenslag af te rekenen. Daar waar vrijwel iedereen met UITLEEN of UITLENE startte, koos hij voor het mooiere LENTEUI. Helaas voor hem is alleen LENTE-UITJE als lemma opgenomen in van Dale. Bij de verklaring van BOSUI daarentegen vermeldt van Dale als synoniem "LENTE-UI" !? Daar krijgt men toch tranende ogen van, niet? Na makkelijke scrabbles als HOORNEN en NOEMENDE werd in de zesde beurt flink aan de boom geschud. Vijf spelers ontplooiden hun JOERTEN, en sloegen hun tenten op aan de top van de rangschikking. Zes beurten lang sprongen de koplopers haasje-over. Ze bedienden zich daarbij in beurt negen van scrabbles als BOSDIER, BIDSNOER, BROSHEID en SEINBORD, en in beurt twaalf van SMEEKTEN of SMEKTEN. Hilde Machiels, die deel uimaakte van het kopgroepje, verraste alle deelnemers in beurt dertien. Haar soloscrabble LESGAAFT bezorgde haar een mooie voorsprong. Ze kon zich veroorloven om aansluitend de scrabble CHECKEND te missen. De overwinning kwam niet meer in gevaar. De meespelende computer gaf in de laatste beurt aan dat hij onklopbaar is door als enige uit te pakken met de negenletterige scrabbles TUINKEVER en VINKERTJE. Het waren Jan Cornet, Jos van Rooijen, Michel Verfaillie en Ronny Rutten die het dichtst achter Hilde eindigden. Na haar man Ronny op vrijdag, mocht Hilde op zaterdag met een goed gevoel de nacht ingaan. 

JOERT : grote, ronde dubbelwandige tent van de Kirgiezen
BIDSNOER : rozenkrans, gebedssnoer
SMEKKEN : smakken
LESGAAFT : gij-vorm van lesgeven (onderwijs geven)
VINKER : iemand die de vinkenjacht beoefent 

Na het zondagochtendontbijt proclameerden de organisatoren volgende tussenstand: 
  1. Jos Van Rooijen    -   8 pt.  
  2. Ronny Rutten         - 13 pt.
  3. Hilde Machiels       - 14 pt.
  4. Michel Verfaillie    - 15 pt.
  5. Jan Cornet             - 16 pt.
Jos van Rooijen had mooie perspectieven. Een laatste partij van het type "alles af" (in elke beurt een scrabble mogelijk) zou mogelijk nog voor een verrassende wending kunnen zorgen.


Partij 4: Alles-af-scrabble 

De trekking in de eerste beurt ontlokte al meteen vertwijfeld gezucht bij de deelnemers. Zou men kiezen voor HAANVIS of VISHAAN? Alleen de HAANVIS kon met punten beloond worden. Iedereen hield de handen wijselijk af van VAHINAS, het West-Vlaams voor ...u-weet-wel. In beurt twee was het gezucht nog duidelijker hoorbaar. Zou GESPAMDE correct zijn? Neen dus. Er werden 25 nulscores uitgedeeld, en dat terwijl leidster Jos van Rooijen voor GEPALMD 52 punten kreeg. De computer wees de deelnemers erop dat GEPALMDS correct is. Ook Jos bleef echter niet van pech gespaard. Wetende dat er telkens een scrabble in de trekking verscholen zat, ging zij in beurt drie voor CELMUREN. Van Dale kent dat woord echter niet. COUNSELE kwam toen op het bord. Na GERINGDS lukte Michel Verfaillie een solo met OVERSEINT. In de volgende beurt mocht ook Jan Cornet een solo op zijn actief schrijven. Zijn vondst: NAWERKJE. Verbazend genoeg vonden slechts zeven spelers in de zevende beurt OMZETTEN, goed voor 77 punten. In de achtste beurt konden maximaal 88 punten binnengehaald worden. Alleen Hilde Machiels en Tina Verdonckt slaagden toen in de moeilijke opdracht om EFFIOO* dooreen te schudden tot FILOSOFE. Tina pakte toen de leidersplaats, maar zag in de daaropvolgende beurt Jan de Kruiff stevig komen oprukken. Op een moment dat 25 spelers een nulscore kregen voor woorden als AFNEUKEN, NANEUKEN en NAKEUREN kreeg Jan voor NAKRUIEN 74 punten toegewezen. Tina had toen gekozen voor zekere 33 punten. Gelukkig kon vrijwel iedereen na al dat scrabblegeweld de pauze ingaan met een negenklapperscore van 185 punten, de oogst voor het makkelijke CEMENTEN

Bij het afroepen van de tussenstand bleek Jos van Rooijen niet voor te komen in de top 10, en dat bood perspectieven voor de naaste achtervolgers. Een spannende eindrush werd ingezet. Een rits makkelijke scrabbles in beurt elf had geen gevolgen voor de stand. BROKTEN werd toen gelegd. In een zeer belangrijke twaalfde beurt werd een belangrijke plooi gelegd in de uitslag én in de totaalstand. Slechts zes spelers vonden het negenletterige VERMAARDE of VREEDZAAM. Onder hen ook Jos van Rooijen. Beurt dertien bood tal van mogelijkheden. Wedstrijdleider Bertrand De Bouvere koos voor ZWETJES. Na de makkelijke ONYX (75 pt.) in beurt 14, bood de computer in de allerlaatste beurt een trekking aan waarmee nog 60 punten konden verdiend worden. Die score zou voor een drietal spelers kunnen beslissen over winst of verlies.... Niemand van hen dacht er echter aan om OMZETTEN te verlengen tot DAGOMZETTEN. Tina Verdonckt won de laatste partij, en werd op één puntje gevolgd door Jan de Kruiff. Michel Verfaillie, Jan Cornet en Ronny Rutten volgden op 50 à 100 punten, en bekleedden de derde tot en met vijfde plaats. 

HAANVIS : zekere orde van beenvissen
GEPALMD : (stoffen) met palmmotieven doorweven
COUNSELEN : (psych.) iemand doorgronden door het voeren van gesprekken
ZWET : grenssloot, gracht


De vier wedstrijden waren voorbij. De jury kon zich ontfermen over de einduitslag, terwijl de deelnemers zich opmaakten voor een laatste ruime middaglunch, met wijn à volonté. Om 14u15 ging men van start met de uitdeling van de prijzen. Voor de top 7 was een boekenbon voorzien, terwijl tal van andere natura prijzen bij lottrekking zouden worden toegewezen. Ypsilonvoorzitter en kartrekker Bertrand De Bouvere hief zijn eindspeech aan met de boodschap dat hij nooit eerder een einduitslag had moeten proclameren waarin de verschillen zo klein waren. Drie spelers waren immers ex aequo op een eerste plaats geëindigd, nl. Jos van Rooijen, Michel Verfaillie en Ronny Rutten. Een optelling van de door hen behaalde punten moest beslissen wie welke boekenbon zou krijgen. Wat bleek? Het trio werd gescheiden door  31 luttele puntjes. Ronny was het minst productief. Michel bleek een ietsiepietsie meer gescoord te hebben dan Jos, en werd als winnaar afgeroepen.

De einduitslag (zeven prijzenwinnaars) 

          1.    Michel Verfaillie   -   18 plt. (3774 pt.)
                 Jos van Rooien    -   18 plt. (3771 pt.)
                 Ronny Rutten       -   18 plt. (3743 pt.)
          4.    Jan Cornet           -    20 plt. (3702 pt.)
          5.    Machiels Hilde     -    22 plt. (3750 pt.)
                 Jan de Kruiff        -    22 plt. (3726 pt.)
          7.    Tina Verdonckt    -    23 plt. (3686 pt.)

Als afsluiter werd nog een weekend voor twee personen verloot. Het was Nana Van Den Bossche die het geluk aan haar kant had. Na afloop kreeg Bertrand en zijn ploeg een welgemeend applaus. De organisatie werd door alle deelnemers als zeer aangenaam ervaren, een weekend om nooit te vergeten.

Op naar een vierde editie van dit tweejaarlijks scrabbleweekend in 2014?