Scrabblenieuws

4 mei 2014

Simmekesdag 2014

Op 3 mei 2014 stond de negende editie van de Simmekesdag op de agenda. Het zaaltje 't Pannedak zat vol met 31 deelnemers. Ze waren allen de organisatoren Frans Symons en Rita Schouteden zeer dankbaar voor het initiatief dat ze alweer hadden genomen. 

Met CUPEL (= bepaald soort schaaltje) werd de eerste partij op gang gebracht. In beurt vijf konden alle letters weggelegd worden, nl. met TAXIEDE. Ook DEELTAXI behoorde tot de mogelijkheden. Aansluitend bracht de verlenging van KUIPJE tot WASKUIPJE een belangrijk aantal punten op. De eerste solo van de dag was voor Stefaan Roels. Hij koos in beurt negen NONGANS (= een gans die qua kleuren aan een non doet denken) uit een aanbod van zes mogelijke scrabbles. Na de pauze zouden de twee moeilijkse scrabbles uit het letterzakje komen. Eerst was dat ADVIESJE of VISDAGJE, gevonden door vijf spelers. En meteen daarna vonden slechts vier spelers KADUUKST. Alleen Stefaan Roels benutte beide laatste scrabblemogelijkheden, en dat was een belangrijke verklaring voor zijn overwinning in partij 1. Hij liet Frans Symons 56 punten achter zich, terwijl Jan Cornet 103 punten moest prijsgeven. 

We onthouden drie woorden die geen punten opleverden: 
  • CURLEN (enkel CURLING is toegelaten) 
  • RECUP (RECUUP is wel goed) 
  • GRENSZONE (ZONEGRENS kan wel) 
Tijd voor een soepje en een wandeling. In de ezelboerderij De Hoef hielden we een tussenstop. De traditionele groepsfoto mocht niet ontbreken.


Partij twee startte met KEMP. Niemand wist blijkbaar dat dat woord kan verlengd worden tot KEMPO (= bepaalde vechtsport). Tot tweemaal toe werd daardoor een hogere zet gemist. Sommigen dachten ten onrechte dat KEMPE en KEMPT moest kunnen, maar dat bleek niet te kloppen. In de eerste wedstrijdhelft vielen drie scrabbles. Meer dan de helft van de spelers bemerkte in beurt twee BEMERKTE of BEKAMPTE. Drie beurten later vond bijna iedereen één van de talrijke mogelijke scrabbles. Het was POCHSTER dat op het bord kwam. We gingen de pauze in met BANNETJE, ook alweer door meer dan de helft van de spelers gevonden. Na de spelhervatting bleek het vet van de soep. In negen resterende beurten kwamen nog 360 punten op het bord. Gedurende de ganse partij blijven Stefaan Roels en Paul Serneels in mekaars buurt. Pas in de allerlaatste beurt kon Stefaan met GEFIXT het verschil opdrijven tot meer dan tien punten. Hij had het weer gefikst, zijn tweede zege was binnen. Paul volgde op 14, en Jan Cornet op 29 punten. De winnaar van de twee wedstrijden mocht uiteraard zeker zijn van de eindoverwinning. Net als vorig jaar mocht Stefaan Roels de hoofdprijs in ontvangst nemen. Frans Symons eindigde als tweede, en Jan Cornet werd derde. Paul Serneels (4e) was de beste B-speler, en Nestor Boden (14e) was laureaat bij de C-spelers. 

De top tien:


Wil je de 57 foto's bekijken die tijdens de Simmekesdag 2014 gemaakt werden? Klik dan hier  .