Scrabblenieuws

25 november 2006

Individuele kampioenschappen 2006

Op 25 november vonden in Oosterzele de individuele kampioenschappen plaats. In de voormiddag verzamelden 37 kandidaten voor de strijd om de B-titel. Het werd een spetterende partij. In tien van de twintig beurten werden woorden van meer dan 50 punten gevonden, waardoor de eindscore ruim de 1000-puntengrens overschreed. Voor de pauze werden in twee beurten alle blokjes weggespeeld. Het waren GROENSEL (groene plantendelen) en BEHEKSEN, een soloscrabble van Maddy Dejardin, die op het bord gelegd werden. De tweede wedstrijdhelft werd geopend met de derde scrabble, nl. ONTWIJKE. In de beurten die volgden werd dit woord in vier etappes verlengd tot ONTWIJKENDEN. Wie dacht dat na zestien beurten de stand in een definitieve plooi gevallen was, vergiste zich. In de laatste vier beurten zouden nog twee scrabbles en twee puntenrijke plakkers volgen, voor in totaal 289 punten. AFNEUST was scrabble nummer vier, en in de allerlaatste beurt werden nog tal van deelnemers verrast met de laatste alles-af BENOEMDS. Niet alleen personen kunnen benoemd worden, maar ook vb. getallen, zo leert Van Dale ons. De computer was de deelnemers in acht beurten voor in totaal 51 punten te slim af. Net als vorig jaar werd de B-titel gewonnen door een lid van Coxhyde Koksijde. Na Frank Lippens, inmiddels aangesloten bij Zeekant Oostende, was het Antoine Meerschaert (86.19%), voormalig lid van Olympus Deinze die de B-trofee in de wacht sleepte. De tien volgenden in de uitslag waren allemaal vrouwen. Annemie Vander Straeten van Fair Play Destelbergen (83.43%) en Nicole De Beule (82.04%) van De Wase Sint-Niklaas eindigden respectievelijk tweede en derde.

De getrokken letters, de gelegde woorden, de zestien mogelijke scrabbles, en de acht niet-gevonden hogere zetten vind je hier.


Antoine Meerschaert
B-kampioen 2006


In de namiddag daagden 48 deelnemers op voor het A-kampioenschap. Grote favoriet was Jan De Ridder van Heureka Mechelen, winnaar van de laatste zeven interclubs waaraan hij deelnam. Het zou een afvallingsrace worden. In een individueel kampioenschap is enkel de eerste plaats van belang. Wie een nulscore behaalde, een scrabble miste of te vaak de maximumzet rateerde, kon de ambities opbergen. In de derde beurt werd er al duchtig aan de boom geschud. HURRY was toen goed voor 72 punten. Wie het toen bij RUGBY hield kreeg 30 punten aangesmeerd. Een tweede belangrijke zet volgde in de zevende beurt. Wie toen de scrabble VERSTEEK niet zag of aandurfde, zag vele tegenstrevers 72 punten binnenrijven. Riccardo Ounane van Chipka Aalst kreeg toen met de solo VETKEES nog vijf puntjes meer. In de achtste beurt volgde de tweede scrabble, nl. PACENDEN, goed voor 78 punten. In beurt tien herinnerde Jan De Ridder met de solo BIGOTTE (39 pt.) de anderen eraan dat hij aanwezig was. Jan voerde na tien beurten de tussenstand aan, op zeer korte afstand gevolgd door Riccardo en een sterk spelende Stefaan Roels van Littera Tessenderlo.


In de twaalfde beurt werden de kaarten nog eens flink door elkaar geschud. Een mooie lettertrekking verleidde enkele deelnemers tot een risicozet, o.a. met DWERGUIL. Van Dale kent dat dier niet, doch Google geeft meer dan 14000 treffers en leert ons dat de dwerguil de kleinste Europese uil is, ongeveer zo groot als een spreeuw. Spijtig voor de vinders, zij verdienden eigenlijk geen nulscore! De volgende vijf beurten waren vrij voorspelbaar en konden dus niet echt voor afscheiding zorgen. In beurten 18 en 19 volgden nog twee scrabbles: WASSENDEN en BORDSPEL. Aangezien in die beurten nog andere scrabbles mogelijk waren, bleven ook toen spectaculaire veranderingen in de top van de tussenstand achterwege. Met het korte maar krachtige WAF werd de partij afgesloten. De maximumscore bedroeg 976 punten. Een beresterke Jan De Ridder (99.49%) verloor in de ganse partij slechts vijf puntjes, en won dan ook oververdiend de wedstrijd. De VETKEES van Riccardo Ounane hield Jan van de 100%. Net als in 2004 eindigde Stefaan Roels (97.44%) op de tweede plaats. Rita De Swaef (96.41%) van De Wase werd derde.

De getrokken letters, de gelegde woorden, de dertien mogelijke scrabbles, en de twee niet-gevonden hogere zetten vind je hier.





22 november 2006

Zenuwrijk Nederlands Kampioenschap

Op 18 november werd voor het eerst het Nederlands regionaal kampioenschap georganiseerd. Amersfoort had het genoegen om 31 deelnemers te verwelkomen. Het spel werd geopend met ZENUW. In de tweede beurt kon men met NERVUS de Latijnse vertaling van 'zenuw' op het bord leggen, maar de jury koos omwille van de aanbouwmogelijkheden voor het anagram NUVERS. In de vierde beurt gaf die keuze al het gewenste resultaat. De eerste scrabble BESTEMD (94 pt.) verlengde nuvers tot nuverst. De zes volgende zetten hadden weinig impact op de voorlopige stand. Na tien beurten bedroeg de maximumscore 396 punten. Jan de Kruiff had onderweg maar één puntje laten liggen, doch zijn voorsprong op de achtervolgers was absoluut niet geruststellend. Mede door de niet zo fraaie trekkingen kwam er niet meteen verandering in het wedstrijdbeeld na de pauze. Vijf beurten met een gemiddelde van 37 punten werden echter gevolgd door vijf puntenrijke zetten. Het begon met de scrabble VERDRINK (88 pt.) in beurt 16. Niemand evenaarde in die beurt de computer, die met DREKVERS 19 punten meer scoorde. Google leert ons dat DREKVERS nergens voorkomt op het internet, hetgeen aangeeft dat het zeker geen woord is dat écht gebezigd wordt in de Nederlandse taal. Twee beurten later waren drie scrabble mogelijk. STOETEL (stoetelen=onbeholpen te werk gaan) dikte toen de MAX aan met 80 punten. Negentien beurten lang had de openingszet ZENUW de deelnemers uitgedaagd tot het riskeren van een verlenging tot op een donkerrood vakje. ZENUWTJE was in de vierde beurt goed voor 54 punten, doch dat kon toen niet op tegen de scrabble BESTEMD. In beurt twintig echter maakte ZENUWGIF (66 pt.) definitief een einde aan die situatie. Na 22 beurten restten er nog negen mooie lettertjes. De eindscore bedroeg 967 punten.

Nederlands kampioen

Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort was duidelijk de beste. Hij behaalde 936 punten (96.8%) en won voor het Arendsoog-duo Carla Adelaar (878 pt.) en Dennis Slemmer (851 pt.). Dennis die niet voorkomt in de seizoensranking, verzekerde zich met deze prestatie van een selectie voor het interregionaal kampioenschap. Ook de twee nieuwe leden van Lettergreep Amersfoort, Jos van Rooijen (4e) en Theo Veenhof (7e), zullen uitgenodigd worden om deel te nemen aan de interregionale titelstrijd.

De getrokken letters, de gelegde woorden, de 11 mogelijke scrabbles, en de niet-gevonden hogere zetten vind je hier.

De individuele uitslag (max =967 pt.)
1. Jan de Kruiff / Amersfoort / 936 pt.
2. Carla Adelaar / Amsterdam / 878 pt.
3. Dennis Slemmer/ Amsterdam / 851 pt.
4. Jos van Rooijen / Amersfoort / 840 pt.
5. Prateeksha Bouma / Amsterdam / 836 pt.
6. Marcel Oostenbrink / Veldhoven / 816 pt.
7. Theo Veenhof / Amersfoort / 799 pt.
8. Christine Feijen / Veldhoven / 798 pt.
9. Herman van Westerloo / Utrecht / 791 pt.
10. Tonny Schellens / Veldhoven / 778 pt.