Scrabblenieuws

19 januari 2007

Scrabbleprogramma "Score"

"Score" is bij kenners gekend als het meest volledige scrabbleprogramma. Gert Serneels, zoon van Gaston en Paula van Alfabet Putte, is de ontwerper. Sinds enkele weken is de nieuwe versie ervan voorhanden, uiteraard voorzien van de nieuwe SWL 2007 . Welke functies zijn eigenlijk beschikbaar binnen Score? Ziehier een kleine greep uit een breed aanbod:

  • een spelletje scrabble spelen tegen de computer
  • woorden opzoeken (vb. alle woorden die beginnen met VEL)
  • partijen naspelen of nacontroleren
  • adres- en andere gegevens van leden of scrabblevrienden opslaan
  • uitslagen afprinten of exporteren naar een excel- en html-bestand

    • In de figuur hieronder wordt de vierde beurt van de jongste interclub van Ypsilon Heist afgebeeld. Men geeft de getrokken letters in, waarna onmiddellijk de woorden met het hoogste aantal punten worden opgegeven. Leerrijk!


      (Klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

      Elektronisch bladeren in de SWL 2007 maakt het heel gericht zoeken mogelijk. Wil je weten welke mogelijkheden bestaan om het woordje VEL te verlengen tot een driemaal-woordwaarde? Kies dan in de linker menubalk voor de functie "Zoeken" en laat je vraag los op Score. Zie het resultaat in onderstaande afbeelding. Het is ook mogelijk om anagrammen op te zoeken, of gewoon alle woorden op te vragen die in een scrabblespel kunnen gevormd worden met de opgegeven letters.

      (Klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

      Heb je de getrokken letters van een scrabblespel genoteerd, dan kan je het spel thuis naspelen op je computer. Gemiste scrabbles en hogere zetten, alles wordt geopenbaard. Ben je verantwoordelijk voor de nacontroles van gespeelde wedstrijden, dan kan je in Score beurt na beurt alle briefjes invoeren. In de linker menubalk kan je rapporten opvragen: de individuele stand, met of zonder beurtdetail, de clubrangschikking, het ganse wedstrijdverslag (zie afbeelding hieronder). Je kan de rapporten afprinten en zelfs exporteren.

      (Klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

      Score bevat alle namen van de scrabbelaars die momenteel lid zijn van het NTSV. Wil je de gegevens van je eigen clubleden vervolledigen, dan kan je dat in het menu-onderdeel "Instellingen". Zie de afbeelding hieronder.

      (Klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

      Iedereen zal makkelijk zijn weg vinden in Score, en ervaren dat je als scrabbelaar alles in één programma terugvindt. Je kan Score downloaden en gedurende dertig dagen gratis uitproberen. Ben je overtuigd en tevreden van Score, dan kan het aangekocht worden tegen een som van 25 euro. Aan de hand van een persoonlijke code kan het programma dan geactiveerd worden. Het webadres waar je de downloadpagina zal aantreffen = www.scrabblescore.be . Veel succes, en vooral veel scrabbleplezier!

      1 januari 2007

      Een nieuw jaar, een nieuwe club

      De Linde Haren houdt op te bestaan. De club uit de Brusselse rand heeft nooit gefloreerd en kende enkele seizoenen geleden al een sabbatjaar. De kruin raakte steeds dunner bebladerd, en mede daarom werd nu definitief de bijl door de schors en de bast in de stam gehouwen. Voorzitster Rita Meurrens zal voortaan uitkomen voor Coxhyde Koksijde. De twee andere overblijvende leden, Andrea Maes en Rogee Abts, tekenden voor Everna Evere. Jackie van Hal, die enkele maanden geleden haar pogingen om in Terneuzen een leefbare scrabblekern uit de grond te stampen stopzette, wordt terug lid van haar vroegere club, nl. Quercus Ronse.

      Twee clubs verdwijnen, een nieuwe heeft zich gemeld. Frany Gregoor heeft in zijn thuishaven Bilzen de ankers gelicht van een nieuwe club. Hij ging niet over één nacht ijs. Reeds langer dan een jaar ontvangt hij op maandagavond geïnteresseerden en maakt hij hen vertrouwd met het scrabbelen in clubverband. Tezamen met Jacqueline Maris zette hij de overstap van Et*cetera Genk naar zijn nieuwe club. Zes andere leden vervolledigen de kern. In het Limburgse werd al een tijdje gegist naar de naam die aan de boreling zou gegeven worden. Persoonlijk tipte ik op Difenylethaandion Bilzen, doch het werd uiteindelijk Munster Bilzen. De vierde Limburgse club is dus een feit.

      Nog twee andere leden zullen in 2007 uitkomen voor een nieuwe club. In Brabant volgde Marc Dekoninck Anne Cardyn van Vinding Leuven naar Verba Rotselaar, terwijl in West-Vlaanderen klasbak Herman Vanackere afscheid nam van de club uit zijn "Scone" thuisstad. Hij zal voortaan uitkomen voor de kustclub Ypsilon Heist.