Scrabblenieuws

26 mei 2006

Raadpleging van de SWL op rankinginterclubs

De werkende leden van het NTSV hebben zich op 20 mei 2006 nog eens gebogen over de sanctie die gekoppeld wordt aan de raadpleging van de SWL tijdens een rankinginterclub. Het huidige reglement 4.9 wordt aangepast en zal voortaan het volgende inhouden:

  • wie betrapt wordt krijgt in de betreffende partij nul punten toegekend in plaats van de behaalde punten
  • ook in de ranking zal de speler in kwestie vermeld worden met nul punten
  • in de eerstvolgende 15 interclubs zal de betrokkene niet in aanmerking komen voor het winnen van de prijs voor de beste B-speler(s)
  • Op het einde van het eerstvolgende seizoen zal de speler in kwestie niet voorkomen in de rangschikking van de "grootste stijger"

  • Bij een volgende overtreding volgt bovenop de hiervoor vermelde sanctie tevens een deelnameverbod aan de eerstvolgende vijf ranking-interclubs. Wie een derde maal betrapt wordt, zal blijvend uitgesloten worden van deelname aan ranking-interclubs.

    Wijziging reglement clubbeker

    Op 20 mei 2006 werd op de Bijzondere Algemene Vergadering van het NTSV een voorstel van Chipka Aalst behandeld. De club uit de ajuinenstad stelde voor om voortaan in de clubbekerwedstrijd nog slechts de beste drie scores (i.p.v. vier) op maximum zes deelnemers te laten meetellen voor het clubresultaat. Voorstanders van dit voorstel pleitten ervoor om de uitslag in de clubbeker op dezelfde manier te berekenen als rankinginterclubs, waar ook de beste drie deelnemers per club in aanmerking worden genomen. Bovendien werd aangevoerd dat de nieuwe regel allicht bij meer clubs interesse voor de clubbekerwedstrijd zou opwekken. Tegenstanders van het Chipka-voorstel waren van mening dat op clubbekerfinale, méér dan op gewone interclubs, de klemtoon mag liggen op de clubsterkte. Idealiter zouden zelfs de prestaties van vijf spelers op zes deelnemers moeten betrokken worden bij de berekening van de uitslag, doch vier op zes is aanvaardbaar, zo vond de afvaardiging van Littera. De Limburgse club voegde er nog aan toe dat bij andere denksporten zoals bridge en schaken de clubuitslag ook nooit bepaald wordt door de prestaties van slechts drie spelers. Bij de stemming bleek er een duidelijke meerderheid te bestaan pro het Chipka-voorstel. Het aangepaste reglement zal onmiddellijk in voege treden.

    De sportieve implicaties van deze reglementswijziging kan men in cijfers uitdrukken door voor de twaalf clubs die zich momenteel virtueel geplaatst weten voor de clubbekerwedstrijd, de plaatspunten te berekenen van hun top-3 én top-4 in de individuele ranking. Hieronder vind je de resultaten. Daaruit kan men afleiden dat in beide gevallen Littera Tessenderlo theoretisch de sterkste club is, doch dat alle andere clubs hun achterstand zien verkleinen in de nieuwe reglementering. De clubs die hun kansen op een goede prestatie in de clubbeker het meest zien stijgen, zijn zonder twijfel Lettergreep Amersfoort en De Wase Sint-Niklaas. Men kan algemeen stellen dat de kloof tussen Littera en de andere clubs kleiner wordt, doch dat tegelijk de andere clubs meer concurrentie mogen verwachten van mekaar. De clubbeker zal in de toekomst "individueler" getint zijn. Persoonlijke uitschieters-van-de-dag worden belangrijk voor de uitslag, de "breedte" van het team verliest enigszins aan waarde. De spankracht zal stijgen, en de voorspelbaarheid van de uitslag zal dalen.

    Klassering van de clubs o.b.v. hun top-4 in de ranking
    1 / Littera / 41
    2 / Chipka / 54
    3 / Fair Play / 127
    4 / Olympus / 147
    5 / Et*cetera / 148
    6 / Blanco / 165
    7 / Arendsoog / 170
    8 / Vandalen / 176
    9 / 't Peirt / 191
    10 / De Wase / 206
    11 / Heureka / 212
    12 / Lettergreep / NG (geen 4 geklasseerden)

    Klassering van de clubs o.b.v. hun top-3 in de ranking
    1 / Littera / 21
    2 / Chipka / 28
    3 / Olympus / 65
    4 / Fair Play / 74
    4 / Lettergreep / 74
    4 / De Wase / 74
    7 / Et*cetera / 94
    8 / Blanco / 103
    9 / Arendsoog/ 104
    10 / 't Peirt/ 108
    11 / Vandalen / 116
    12 / Heureka / 117

    21 mei 2006

    Rita Deswaef wint het vrouwenkampioenschap


    Op 1 mei werd in Destelbergen het NTSV-vrouwenkampioenschap betwist. Maar liefst 97 deelneemster namen het tegen elkaar op. Omer Van Hoecke en Nadine De Smet,de kartrekkers van Fair Play Destelbergen, hadden ongeveer 10 mannen aangetrokken om een handje toe te steken. Zij hadden er geen probleem mee om op de dag van de arbeid de handen uit de mouwen te steken. Traditioneel had de zaal door de vele aanwezige bloemen een fleurige aanblik.


    97 deelneemsters

    Met JOULE en de plakker CANT werd de partij op gang getrokken. In de derde beurt viel de eerste scrabble: GUIDONS was goed voor 75 punten. De computer (volgens Van Dale een mannelijk zelfstandig naamwoord) vond drie hogere zetten, maar dat kon Christine Vranken van Alles Af Antwerpen niet van een solo houden. Ze kreeg als beloning een portie chocomousse. In beurt zeven werd met CODEXJE de mogelijkheid op een negenklapper geschapen. In de daarop volgende beurt konden een tiental vrouwen niet aan de verleiding weerstaan om een gokje op 185 punten te wagen. Helaas voor hen kregen ze allen een nul, terwijl met REIZENDE een makkelijke scrabble én 101 punten konden gescoord worden. Christine Vranken lukte met CEDIS in de negende beurt haar tweede solo. Het tweede potje chocomousse moest eraan geloven. Na het enigszins perverse KINKY nam men even pauze. Rita De Swaef van Olympus Deinze voerde de tussenstand aan. De twee zussen Van Mierlo van Et*cetera Genk, en Rieke Bouman van It Utrecht zaten haar op de hielen.

    De twaalfde beurt was zeer cruciaal. De scrabble REELEREN was goed voor 89 punten. De op één na hoogste zet leverde slechts 27 punten op! Adronia Verstraete van Syllabe Izegem lukte in de dertiende beurt met GEPUF de derde solo van de partij. In de zes beurten die toen nog volgden werden nog drie mooie Nederlandse woorden gevormd waarbij alle letters werden weggespeeld: BESTAND (86 pt.), GRAANZAK (92 pt.) en WITHEREN (92 pt.). Na 19 beurten werd de partij afgesloten met een maximumscore van 1029 punten. Pas in de laatste beurt was de beslissing gevallen. Rita De Swaef, die eigenlijk de rol had moeten lossen in de twaalfde beurt, slaagde erin om op de eindstreep over Gerda Van Mierlo te wippen. Marleen Van Dooren werd derde. De B-titel ging naar Christine Vranken. De acht vrouwen die vijf van de zes scrabbles vonden, bekleden de eerste acht plaatsen in de uitslag. Et*cetera Genk telde drie clubleden in de top-10 en mag zich dus in het scrabblewereldje de sterkste vrouwenclub noemen!

    De individuele top-10 (max. 1029 pt.)

    1. Rita De Swaef/ Deinze / 914 pt.
    2. Gerda Van Mierlo / Genk / 908 pt.
    3. Marleen Vandooren/ Deinze / 883 pt.
    4. Annemie De Waele/ Mechelen / 882 pt.
    5. Odrada Van de Vliet/ Schoten / 880 pt.
    6. Annita Van Sand/ Oostende / 877 pt.
    7. Nadine De Smet/ Destelbergen / 866 pt.
    8. Monique Deprez/ Tielt / 865 pt.
    9. Rina Van Mierlo/ Genk / 861 pt.
    10. Erna Darcis/ Genk / 815 pt.

    Het wedstrijdverslag (getrokken letters, gelegde woorden, gemiste hogere zetten) vind je HIER


    Bertrand De Bouvere kondigt zijn ontslag aan

    In het voorwoord van de recentste Woordenaar kondigt NTSV-voorzitter Bertrand De Bouvere aan dat hij over een negental maanden zijn voorzitterssjerp zal inleveren. Hij had dit reeds op 4 maart kenbaar gemaakt aan de Raad van Bestuur. Bertrand wil meer tijd steken in de Overkoepelende Taalcommissie (OTC), waarin hij eveneens zetelt, doch waar hij wegens tijdsgebrek niet voluit kan gaan. Hij vindt trouwens dat na 15 jaar de tijd gekomen is om de scepter door te geven. Bertrand loopt al een tijdje rond met die ideeën, doch "de gebeurtenissen van de laatste maanden" zouden zijn beslissing hebben versneld. Hij vindt dat de Raad van Bestuur de laatste maanden nogal fel op de korrel werd genomen. In de Woordenaar citeert Bertrand de woorden van één der werkende leden: "Ik zie hier nergens de belangen van scrabbelaars voorop staan, slechts eigenbelang en je zeteltje verdedigen, dat is wat de Raad van Bestuur doet." Wie deze woorden neerschreef, en in welke context, dat is niet duidelijk.

    Misschien is het wel goed dat er een grotere scheiding komt tussen het werk dat in de Raad van Bestuur verricht wordt, en het werk dat op de agenda staat in de OTC. Momenteel maken vier van de zeven NTSV-bestuursleden ook deel uit van de OTC. Idealiter zou er geen sprake mogen zijn van een overlappend mandaat, doch het moet nog blijken dat dit in de praktijk mogelijk is. Op 20 mei 2006 werd immers een bijkomende Algemene Vergadering gehouden, met als één van de agendapunten de "verkiezing van nieuwe bestuurders".
    Niemand meldde zich echter als kandidaat-bestuurslid.

    Regionale kampioenschappen

    Naar aanleiding van een voorstel van Rob Rondou van Homerus Gent heeft het NTSV-bestuur beslist om vanaf 2007 regionale kampioenschappen te organiseren. Volgende zes regio's mogen ieder 15 deelnemers afvaardigen, die het tegen mekaar zullen opnemen:

    - provincie West-Vlaanderen
    - provincie Oost-Vlaanderen
    - provincie Antwerpen
    - provincie Vlaams-Brabant + Brussel
    - provincie Limburg
    - Nederland

    De locatie waar de club "gevestigd" is, bepaalt tot welke regio men behoort. De officiële woonplaats van het NTSV-lid dat zich zou selecteren, is dus van geen belang.

    De provinciale kampioenschappen die plaatsvinden in november en december 2006 zullen wedstrijden zijn waarop men een kwalificatie voor een regionaal kampioenschap kan afdwingen. Per regio zou de top-10 van de provinciale titelstrijd geselecteerd zijn. Voor het overige zal de rankingstand op het einde van het seizoen bepalen welke vijf spelers per provincie het kransje van geselecteerden mag vervoegen. Of het een goed idee is om de provinciale kampioenschappen aan te wenden als selectiewedstrijden, daar zijn de meningen over verdeeld. Een provinciale titelstrijd is een wedstrijd die niet meetelt voor de ranking, en waar in principe enkel de titel belangrijk is. Wie in een verloren positie zit, kan eventueel op zeker moment "alles of niks" spelen en met een risicovolle scrabble uitpakken. Een nulscore zou voorheen betekend hebben dat men de provinciale titel definitief zou mogen vergeten, voortaan kan dat echter ook inhouden dat men de selectie voor het regionaal kampioenschap zal mislopen. Toppers uit de ranking hoeven met deze overweging geen rekening te houden -zij hebben immers de zekerheid dat ze zich via de ranking kunnen kwalificeren-, subtoppers zullen twee keer moeten nadenken vooraleer een gokje te wagen. Op zich niet echt eerlijk! Leden die om één of andere reden niet kunnen deelnemen aan de provinciale titelstrijd (ziekte, werkverplichtingen, vakantie,...) zullen daardoor niet van de partij kunnen zijn op het regionale kampioenschap,....tenzij het alweer leden betreft die een mooie rankingplaats bekleden.... Is een selectie op basis van de individuele ranking niet veel eerlijker, en eenvoudiger?

    Dit zijn maar enkele overwegingen. Het lijkt aangewezen om een wedstrijdreglement uit te schrijven. Alleen zo kan men bekomen dat de selectie in alle regio's gelijklopend gebeurt, en dat voor alle mogelijke situaties eenzelfde eensluidende oplossing bestaat. Later volgen meer details...