Scrabblenieuws

18 oktober 2009

Twee winnaars op het regionaal kampioenschap West-Vlaanderen

Alhoewel de NTSV-reglementen bepalen dat regionale kampioenschappen moeten plaatsvinden in november of december, werd reeds op 17 oktober in Heist het West-Vlaams kampioenschap gespeeld. De plaatselijke club Ypsilon was met 26 leden op 55 deelnemers veruit het sterkst vertegenwoordigd. Ypsilon leverde samen met Blanco Tielt (10 ld.) en Coxhyde Koksijde (8 ld.) exact 80% van de deelnemers. De overige twintig procent had als thuisbasis Brugge (4), Izegem (3), Oostende (2) of Menen (2). Wie zou zich een jaar lang West-Vlaams scrabblekampioen mogen noemen, en welke zeven West-Vlamingen zouden zich via het regionaal kampioenschap kunnen plaatsen voor het volgende interregionaal kampioenschap, dat waren de vragen waarop de partij een antwoord zou geven.

Wil je de partij naspelen, en zo ontdekken of je in de top zeven zou geëindigd zijn. Klik dan hier.

Wedstrijdleider Omer Van Hoecke liet de partij zeer vredevol van start gaan. In de derde beurt serveerde hij een trekking waarmee drie scrabbles konden gevormd worden. Geen enkele van de drie mogelijkheden lag voor de hand, waardoor een eerste serieuze schifting een feit was. In de beurten die volgden bleven goede trekkingen uit. De letter Q liet wat vaak zijn aanwezigheid blijken, terwijl de blanco's een veilig schuilhoekje in het letterzakje leken gevonden te hebben. De tiende beurt had voor de meesten een verrassing in petto. Mits twee blokjes op te pikken die zich een eindje van elkaar op eenzelfde rij bevonden, kon de negenletterscrabble ZWOERDJES gevormd worden. De meesten moesten van verbazing even slikken tijdens de pauze.


Superbelangrijk voor de einduitslag waren de vijf beurten die volgden na de pauze. Viermaal ontsnapte één van de blanco blokjes niet aan de vingers van Omer, en dat leidde tot drie scrabblebeurten. Het begon met CARBIDEN, nadien volgde het puntenrijke GEBRESTE, en in beurt vijftien TOURNEE. Deze laatste scrabble was een solo van Liliane Blieck van Ypsilon Heist. Het is spijtig dat de deelnemers niet constant zicht hebben op de tussenstand, want dat zou van de partij een echte thriller gemaakt hebben. Niemand speelde op hoog niveau of had de indruk dat hij "goed bezig was". Aangezien dat echt voor iedereen gold, was de strijd voor de overwinning veel spannender dan door de deelnemers kon ingeschat worden. Toen na 19 beurten de partij werd afgevlagd, bleken aan de kop van de rangschikking drie deelnemers slechts een luttel puntje van elkaar verwijderd te zijn. Voor het eerst in de relatief korte geschiedenis van de regionale kampioenschappen dienden twee spelers uitgeroepen te worden tot winnaars, nl. Bram Wydooghe (773 op 941 punten) van Syllabe Izegem en Dave De Schacht (773 pt.) van Coxhyde Koksijde. Uittredend kampioen Bertrand De Bouvere (772 pt.) scoorde een puntje minderd dan voorgaand duo. Alleen deze top drie behaalde een eindscore van meer dan 80%. Tien anderen verzamelden minstens 70% van de mogelijke punten.


Mogen de West-Vlaamse selectie voor het IRK vervoegen: Monique Deprez (744 pt.), haar clubgenoot Joseph Vandaele (730 pt.), Herman Vanackere (686 pt.) en zijn clubgenoot Marc Stepman (683 pt.).

vlnr. : Bram Wydooghe en Dave De Schacht
(Foto Antoin Meerschaert)

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemaakte en niet-gemaakte scrabbles? Klik dan hier .

15 oktober 2009

Scrabbleweekend in Gaasterland


Van 9 tot en met 11 oktober beleefden zestien scrabbelaars een pret-duplicate-scrabble-weekeindje in de groene parel "Gaasterland", gelegen tegen het Ijsselmeer in de provincie Friesland. De streek is in contrast met het overwegend vlakke weilandenkarakter aldaar eerder glooiend en bosrijk. Deze reliëfs heetten vroeger"gaasten", vandaar dus de naam van dit deel van Friesland. Rieke Bouman, lid van It Utrecht, was een belangrijke organiserende schakel.



Het weekeinde was heerlijk: eten, drinken, slapen, rust, biljarten, bowling, de natuur en de herfstige omgeving, heerlijk wandelen, tochtje naar een vissersdorp aan het IJsselmeer of naar een museum.... Er werd ook gescrabbeld. Vier partijen werden op de deelnemers losgelaten. Twan Swenker en Jan de Kruiff vormden de meespelende jury. Floris van Ouwerkerk was outstanding. Hij won drie van de vier wedstrijden en verzamelde zo 3839 punten. Het was Jan de Kruiff die de andere wedstrijd op zijn naam mocht schrijven. Met een totaal van 3608 punten bleef hij 231 punten achter Floris. Marijke Treur (3314 pt.) werd derde in de totaalstand. De computer bracht de spelersgroep over 4 partijen nauwelijks in verlegenheid.

Wil je één van de vier wedstrijden naspelen? Het wedstrijdblad dat je beurt na beurt de getrokken letters en de gelegde woorden aanlevert, vind je hier .