Scrabblenieuws

25 februari 2007

Oost-Vlaanderen is sterkste scrabbleregio

Op 24 februari werd in het Oost-Vlaamse Oosterzele het eerste interregionale kampioenschap betwist. Vijf Vlaamse regio's en Nederland, dat als één regio wordt beschouwd, konden al scrabbelend ondervinden op welke bodem een scrabbelaar het best gedijt. Puur op basis van de individuele ranking mocht men stellen dat Oost-Vlaanderen favoriet was. De enige andere regio die mits wat meeval een kans kon maken, was Limburg. Nederland mocht de derde plaats ambiëren. Dat de scrabbletoppers absoluut niet wakker liggen van dit nieuwe kampioenschap mocht blijken uit het feit dat vijf leden uit de ranking top acht niet deelnamen aan de wedstrijd. Het waren precies de sterkste regio's die verzwakt aan de wedstrijd begonnen. Voor Oost-Vlaanderen ontbraken Riccardo Ounane en Bert Leyssens, voor Limburg Ronny Heylen en Stefaan Roels, en voor Nederland Marcel Oostenbrink.

Het spel werd geleid door Rudi Ailliet van Blanco Tielt. In de eerste beurt zal wel quasi iedereen een scrabble gehad hebben. De jury liet ONTLOPE op de borden leggen. In de tweede beurt misten de deelnemers een maximumzet. KROCHE werd gelegd, terwijl KEYCORD (een koord waaraan sleutels hangen, een sleutelkoord) heel wat meer punten opbracht. Een tweede scrabble kwam eraan in de vierde beurt. De deelnemers die toen met EBDEUREN de driemaal-woordwaarde opzochten, konden interessante meerpunten binnenrijven. De derde scrabble liet niet lang op zich wachten. In de vijfde beurt zorgde een nieuwe mooie trekking voor tal van mogelijkheden. GRANENDE kreeg de voorkeur. De enige solo van de partij volgde in de zesde beurt. Nederlander Bert van der Loo verlengde met FLUT kroche tot krochel. Hij was allicht de enige die wist dat beide woorden synoniemen zijn van elkaar (KROCHEN, KROCHELEN: kuchen, fluimen ophoesten). In de achtste beurt werd met een vierde scrabble de 500-puntengrens gesloopt. WAKENDEN was net als de vorige scrabbles niet echt moeilijk, waardoor er van een echte afscheiding in de tussenstand nog geen sprake was. Toen in de tiende beurt heel wat deelnemers met GESPANDE onverwacht een nulscore kregen, werd wel een belangrijke schifting doorgevoerd. GESNAPTE en tientallen andere scrabbles konden immers wel goedgekeurd worden.

Na de pauze werd de wedstrijd terug op gang gebracht met SECUNDE, een niet-scrabble die als vierklapper 74 punten opleverde. Een andere belangrijke zet kwam eraan in de dertiende beurt. GEVINDE (voorzien zijn van vinnen) was goed voor 46 punten. Dat woord werd meteen nadien met INOX (68 pt.) verlengd tot GEVINDEN. Mensen met vinnen? Neen, zo bleek. GEVINDEN is een werkwoord dat in bepaalde streken gebruikt wordt in de uitdrukking: "iets in zijn gemoed niet kunnen gevinden". In de zestiende beurt werd met BRIQUE een negenklappermogelijkheid geschapen, en die werd in de daaropvolgende beurt prompt benut. Met GEZEMELD, goed voor maar liefst 230 punten was de zesde scrabble een feit. Tegelijk was echter het spel afgelopen. De maximumscore van 1172 punten mocht gezien worden. Maar liefst 18 deelnemers overschreden persoonlijk de 1000-puntengrens, een eerder uitzonderlijke gebeurtenis!

Zoals kon verwacht worden staken de regio's Oost-Vlaanderen en Limburg ruim boven de andere uit. Het was Oost-Vlaanderen dat met de prijzen aan de haal ging. De top zeven van Limburg scoorde dertien luttele plaatspunten meer. Individueel winnaar was Jan de Kruiff. Hij mocht als eerste de knappe boerin die de prijzen overhandigde van zeer dichtbij aanschouwen, en dat deed hem zichtbaar deugd. Vermelden we ook dat Littera Tessenderlo, dat met acht leden vertegenwoordigd was, met 132 plaatspunten duidelijk sterker presteerde dan de regio's Nederland, Antwerpen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Compleet onbelangrijk in een interregionaal kampioenschap, maar toch een mooie prestatie!

De getrokken letters, de gelegde woorden, de gemiste hogere zetten (57 punten in totaal) vind je hier .

De Uitslag




De prijswinnaars
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

21 februari 2007

Senior Omer outstanding

Op 21 februari werd in Tielt het seniorenkampioenschap gehouden. Twintig mannen en vierenveertig vrouwen zouden in een robbertje duplicate scrabble uitmaken wie zich een jaar lang seniorenkampioen mocht noemen. Het aantal deelnemers liep vergeleken met vorig jaar met 15% terug. Dit kan voor een groot deel worden toegeschreven aan de afzeggingen van tien deelnemers. Grieptoestanden?

In de derde beurt slaagde topfavoriet Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen erin om alle andere deelnemers te verrassen met een solo. Zijn ZENIT voerde hem naar de top van de tussenstand. In beurt vier werden met AFEGDEN voor het eerst alle blokjes weggelegd. In de volgende beurt konden met de vijf-plakker HOERA 49 belangrijke punten verdiend worden. De vierplakker KREEG in de zesde beurt was zelfs goed voor 57 punten. In de zevende beurt volgde de tweede scrabble. VERMETEL verhoogde de score met 69 eenheden. Het anagram VEELTERM, een begrip uit de wiskunde, werd door geen enkele deelnemer gevormd. Na tien beurten bedroeg de voorlopige score 478 punten. Meteen na de pauze liet Omer Van Hoecke opnieuw van zich spreken. Hij scoorde in de elfde beurt zijn tweede solo, en wat voor één! Omer plaatste JEUP (vrucht van de meidoorn), sowieso al een moeilijk woord, op meesterlijke wijze op het bord. De computer moet tijdens de denktijd gedacht hebben dat hij de deelnemers scrabbleles zou geven, doch dat was buiten Omer gerekend. De derde en meteen laatste scrabble kwam eraan in de veertiende beurt. ONTDEDEN bracht 78 punten op. In de zeventiende beurt kon met XOANA (54 pt.) nog eens flink aan de boom geschud worden. Nadien volgden nog vijf beurten waarbij telkens de letter Q uit het zakje werd opgediept. Met SORRY (58 pt.) kon nog éénmaal stevig worden uitgepakt, maar de overige zetten leverden hooguit dertig punten op. Na tweeëntwintig beurten bereikte men een maximumscore van 974 punten. Dankzij de solo's van Omer kon de computer de deelnemers in geen enkele zet verbeteren. Knap!

O.O. = Outstanding Omer


Met de spreekwoordelijke straat voorsprong won Omer Van Hoecke de titelstrijd. Hij verlengde zijn titel van 2006, want ook toen werd hij winnaar. De twee solo's en het grote verschil met de tweede in de uitslag onderstrepen zijn suprematie. Rosa Roselle van Syllabe Izegem mag zich vice-kampioen noemen. Monique Deprez van Blanco Tielt werd derde.

De getrokken letters en de gelegde woorden vind je hier

13 februari 2007

Algemene Vergadering 2007

Op 10 februari werd in Merelbeke de jaarlijkse Algemene Vergadering (AV) afgewerkt. Meteen de laatste bestuursdaad van Bertrand De Bouvere, die net als Julien Struyve op voorhand had aangekondigd dat hij na de AV uit de Raad van Bestuur zou treden.

Enkele nieuwigheden die werden goedgekeurd:
  • De Raad van Bestuur (RvB) zal voortaan bestaan uit minimaal vier, en maximaal zeven leden
  • Beurtbriefjes mogen pas na het tweede sein overhandigd worden aan de naburige speler
  • Deelnemers mogen hun spel pas opruimen na inlevering van het laatste beurtbriefje, en niet meer tijdens de laatste beurt
  • Het A- kampioenschap en het B-kampioenschap worden samengesmolten tot één wedstrijd, weliswaar met twee uitslagen
  • Wie te laat arriveert mag pas na beëindiging van de aan de gang zijnde beurt de zaal binnentreden
  • Clubs die deelnemen aan de clubbekerwedstrijd moeten voortaan slechts door minimaal drie leden vertegenwoordigd zijn
  • De seizoensranking zal op termijn geen rol meer spelen in het clubkampioenschap
  • Interclubs zullen stipt om 14u00 aanvangen. Er wordt niet meer gewacht op laatkomers

De meerderheid van de aanwezigen vond dat de RvB de prijspolitiek zou moeten herbekijken. Deelnemen aan interclubs mag niet duurder worden, het jaarlijkse lidgeld daarentegen wel. In de deelnameprijzen voor de interland, het interregionale kampioenschap, de clubbekerwedstrijd, en het A- en B-kampioenschap zou meer uniformiteit moeten geschapen worden.

De RvB ondervond bij de voorstelling van de gevoerde taalpolitiek dat de vergadering zich zorgen maakte. Tal van aanwezigen waren de mening toegedaan dat de nieuwste Van Dale de noden van de scrabbelaar niet invult. Hoe goed en uitgebreid het werk ook is, het is en blijft een verklarend woordenboek, en geen werk dat de intentie heeft om de meest voorkomende Nederlandse woorden uit te lijsten. Veel vreemde en ongebruikelijke woorden worden aangevoerd, terwijl te veel zeer gebruikelijke Nederlandse woorden niet opgenomen zijn. Henk Jongepier trachtte niettemin in naam van de taalcommissie de aanwezigen te overtuigen om resoluut en definitief te kiezen voor Van Dale als enige partner bij de samenstelling van de SWL. De motivering was niet overtuigend, en werd op diverse punten op ongeloof en onbegrip onthaald. Tijdens de behandeling van dit punt werd de vergadering afgebroken. Meerdere aanwezigen vonden het te laat worden. Enkele belangrijke voorstellen konden daardoor niet meer afgewerkt worden. In principe zou dus een tweede AV moeten volgen.

4 februari 2007

Open Nederlands Kampioenschap

Op zaterdag 3 februari werd na een jarenlange onderbreking terug een Nederlands Kampioenschap duplicate scrabbelen georganiseerd. Metropool Rotterdam leverde het decor. Door de wedstrijd een "open" karakter mee te geven, hoopte men dat de NTSV-Vlamingen in grote getalen de grens zouden oversteken. Geldprijzen zouden hen extra kunnen stimuleren. Het aantal deelnemers bleef echter beperkt tot 45, ruim onder de verwachtingen. In de Scrabblebond Nederland (SBNL) bestaat blijkbaar weinig affiniteit tot het duplicate scrabbelen, en de modale Vlaming lijkt zijn scrabble-uitstapjes te beperken tot interclubs die kaderen in het rankingcircuit.

De wedstrijd was een kampioenschap waardig. Vijf scrabbles, waaronder een negenklapper zouden de eindscore doen oplopen tot boven de 1000 punten. De scrabbles waren niet alle even makkelijk zodat een aantal keren flink aan de boom werd geschud. De score van de winnaar bedroeg geen 90%, en slechts drie deelnemers behaalden meer dan 80%. Daaruit kan men afleiden dat niemand een quasi perfect parcours aflegde.

De getrokken letters, de gelegde woorden, de gevonden scrabbles en de niet-gevonden hogere zetten vind je hier

De laureaten in de A- en de B-klasse zijn vrouwen, wonen beiden in Nederland, en zijn beiden ook lid van een NTSV-club. Carla Adelaar van Arendsoog Amsterdam had voor de pauze al de basis gelegd voor haar overwinning. Ze ging Jan de Kruiff met 20 punten vooraf. Jan Cornet werd de eertse Belg op de derde plaats. Omer Van Hoecke eindigde vierde, net voor een alweer sterk presterende Lia de Nijs, lid van De Wase Sint-Niklaas. Lia kreeg de trofee van de beste B-speelster.


Lia en Carla, twee coryfeeën met trofeeën

De individuele top tien