Scrabblenieuws

27 november 2011

Jan en Marjan: de nieuwe scrabblekampioenen

In Engsbergen, een kerkdorpje dat deel uitmaakt van de gemeente Tessenderlo, werd op 26 november gescrabbeld voor de individuele scrabbletitels. Alleen de spelers die in de periode van september 2010 tot en met augustus 2011 via rankinginterclubs een plaats in de doorlopende ranking hadden verworven, kwamen in aanmerking voor deelname. De helft van hen kwam opdagen, nl. 47 van de 88 A-spelers, en 42 van de 88 B-spelers. Onder hen ook negen leden van Nederlandse clubs. Op kampioenschappen krijgt ook de computer een virtueel zitje in de zaal. Mogelijk zouden dus woorden op het bord komen die door geen enkele NTSV'er gevormd werden. De organisatie was een co-productie van het NTSV en de plaatselijke club Littera.

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Ronny Rutten leidde het spel. Zijn eerste trekking was er niet meteen één waarvoor men een onderscheiding krijgt. Het drieletterige CUM leverde de meeste punten op. Ook nadien bleven de beurtscores aan de lage kant. Het was de computer die voor een eerste wapenfeit zorgde. In de zesde beurt versloeg het ding alle deelnemers toen het TOENEN over de ganse lengte plakte tegen het reeds op het bord liggende RANZERE. Twee beurten later trok WERKOS in één ruk het spel open tot tegen de bovenzijde van het bord. In de groep van de B-spelers vond enkel Antoin Meerschaert dat woord, waardoor hij een solovermelding achter zijn naam kreeg. Na tien beurten bedroeg het maximum een schamele 374 punten. Dat de deelnemers tot dan toe zeer voorzichtig te werk waren gegaan, mocht blijken uit het feit dat de jury slechts 11 van de 890 ontvangen beurtbriefjes van een nulscore had moeten voorzien. De trekkingen waren misschien niet goed, maar dat zorgt in een wedstrijd als deze voor extra spankracht. Dat mocht blijken uit de tussenstand. In de B-reeks leidde Cécile Verstraete, de 87-jarige nestrix van het gezelschap. Zij verzamelde 351 van de 374 mogelijke punten. Het verschil met de als tiende geklasseerde bedroeg slechts 17 punten. In de A-reeks was het echt drummen aan de top: Jan De Ridder, Luc Moelants, Willy Van Laethem en Johan Vanluchene hadden allen 363 punten en deelden de eerste plaats. Jos Leyssens volgde als vijfde op 1 punt van de leiders. Velen beseften dat de overwinning nabij was. Eén straffe zet kon volstaan.

De tweede wedstrijdhelft zou beslissend worden. De elfde beurt was nog een makkelijke. Eentje die toeliet om weer helemaal in de wedstrijd te komen. En dat was nodig, want in de twaalfde beurt zou een eerste maal een serieus verschil kunnen gemaakt worden. 

Beurt 12

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Alleen de computer vond de scrabble TRIUMVIR. Zonder dat zijn tegenstrevers dat wisten, had favoriet Jan De Ridder met zijn vondst VIATICUM een voorsprong van ongeveer 30 punten op hen genomen. Elf beurten had Jan gewacht op letters waarmee hij de openingszet vooraan zou kunnen verlengen tot op het donkerrode 8A, en plots waren ze daar. Pas na de partij kon worden medegedeeld dat Jan met VIATICUM een solo had. 

Beurt 13

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Beurt 13 was nog belangrijker. Wie niet uitpakte met de enige mogelijke scrabble ONTHAAN zag minstens 48 punten verloren gaan. Velen zagen allicht dat woord, maar voorzichtig als men was, durfden weinigen het aan om het op hun beurtbriefje neer te schrijven. Een zeer beangrijk schifting was doorgevoerd.

Beurt 14

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

De trekking in beurt 14 was één van de mooiste van de partij. Wie wist dat UPT een toegelaten drieletterwoord is, had de makkelijke scrabbles zomaar voor het oprapen. NEGATIEF denken, kan soms toch positief zijn. Dat ondervonden zij die 95 punten aan hun totaal mochten toevoegen. Na de wedstrijd mocht de wedstrijdleider afkondigen dat Cécile Verstraete in de B-reeks een solo lukte met het enig mooie AFSTEGEN, viervoudig gekleefd tegen de HAAN die pas op zijn stok zat. 

Spelers die naar eigen aanvoelen gefaald hadden, kregen in beurten 15 en 16 de tijd om terug in de juiste cadans te komen. Toen in de 17de  beurt twee blanco's uit het letterzakje werden gehaald, mocht men veronderstellen dat meerdere scrabbles tot de mogelijkheden behoorden.

Beurt 17   

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

CODEBOEK en KOEBOCHT waren niet voor iedereen weggelegd. BOCKJES en BEKOCHT bleken haalbaarder. In de B-reeks deed niemand even goeg als Leonel Van Elsuwe, die met BOCKJES een solo binnenhaalde.

Een laatste opmerkelijk feit werd genoteerd in beurt 19. Willy Van Laethem, kersvers Oost-Vlaams kampioen, kreeg toen voor zijn GNAWA een solo-applaus. Ronny en HENRY maakten na de 21e beurt een einde aan de wedstrijd.


De mooie zaal in volle "actie"

CUM : (studententaal) een onderscheiding, een "cum laude"
TOEN : een omheinde, afgeperkte ruimte
RANS : ranzig, sterk smakend, met een onaangename geur
WERKOS : trekos, een werkezel
TRIUMVIR : één van de drie leden van een triumviraat
VIATICUM : communie toegediend aan een stervende zieke
ONTHANEN : zijn haantjesgedrag verliezen
UPPENbestanden van de eigen computer naar een andere overbrengen
CODEBOEK : boek met gegevens om codeberichten te ontcijferen
KOEBOCHT : ruimte waarin men het vee drijft om het te melken
BOCK: zwaar, zoet, donker bier
GNAWA : Noord-Afrikaanse ritmische muziekstijl
HENRY : (electrotechniek) eenheid van zelfinductie

In de B-reeks eindigde Cécile Verstraete (762 pt.) op een vijfde plaats. Ze verspeelde de kans op een overwinning door in de zeventiende beurt geen scrabble te zien. Haar clubgenote An Verbeke (768 pt.) eindigde als vierde. Rita Schouteden (771 pt.) van Alfabet Putte werd derde. Thuisspeelster Rita Van de Ven (780 pt.) deed drie punten minder goed dan een concurrente en miste zo de B-titel. Winnares werd Marjan Vinck van Alfabet Putte Ze behaalde 783 punten, goed voor bijna 80%.   

In de A-reeks eindigde uittredend kampioen Frans Symons (843 pt.) op de vijfde plaats. Drie scrabbles leverden Romain Frickx (847 pt.) een vierde plaats op. Gnawa-Willy Van Laethem (855 pt.) werd derde. Henk Jongepier (880 pt.) leverde een sterke prestatie, en werd tweede. De winnaar was echter voor iedereen ongrijpbaar. Jan De Ridder zag drie scrabbles en miste dankzij zijn VIATICUM slechts één puntje toen TRIUMVIR op het bord kwam. Jan behaalde 946 punten, goed voor bijna 96%.

Jan De Ridder kan ondanks enkele mindere prestaties op interclubs terugblikken op een geslaagd 2011. Floris van Ouwerkerk legde hem het vuur aan de schenen, maar slaagde er niet in om Jan in de ranking van de eerste plaats te verdringen. In de allerlaatste interclub van het seizoen sprong Jan in de seizoensranking over Floris. En nu nog deze individuele titel.... sterk!

20 november 2011

Het Nederlands regionaal kampioenschap:
Floris van Ouwerkerk wint met klein verschil

De regio Nederland speelde op 19 november voor de regionale titel. Slechts 16 spelers waagden hun kans. Topfavoriet was Floris van Ouwerkerk, de nummer twee in de ranking. Kleppers als Jan de Kruiff, Bert van der Loo, Jos van Rooijen en Bouma Prateeksha speelden niet mee, en dat verhoogde de kansen van Floris aanzienlijk.

De wedstrijd kende een opmerkelijke start. Zowel de Y, als de X kwamen uit het zakje, en dat leidde tot het puntenrijke LYNXJE. Ene Joost Raaphorst deed de concurrentie in de tweede beurt even opschrikken. Hij schudde immers een soloscrabble uit de mouw. Met behulp van de X haalde hij HEXAEDER uit de getrokken letters. De andere spelers kregen nog kansen genoeg om hun achterstand op Joost weg te werken. Er volgden immers nog zes scrabbles, samen goed voor meer dan 500 punten. In volgorde waren dat GEKEESD, BEKNAGEN, RUIMENDE, ROEISTER of ROESTIGE, AFWIMPEL, en ten slotte HERVATTE, VERVATTE of VERTAKTE. De computer vond met PINCEREN en ZEILKANO nog twee extra scrabbles. Het elektronische brein verzamelde verspreid over 5 beurten in totaal exact 97 meerpunten. 

Onderweg had Floris van Ouwerkerk zich tweemaal in de kijker gespeeld. Zijn CAPI en DISCMEN waren solo's, en die had hij bij nader toezien ook effectief nodig om de partij als winnaar te kunnen afsluiten. Zijn eindscore van 898 op 1034 punten bedroeg slechts twee luttele punten meer dan de score van Wytze Groen. Aad de Vette werd derde met 855 punten.


Floris van Ouwerkerk dankzij twee solo's
Nederlands beste.

HEXAEDER : regelmatig zesvlak, een kubus
KEZEN : geslachtsgemeenschap hebben
CAPO : (mv. CAPI) hoofd van een maffiafamilie
PINCEREN : met een pincet vastnemen
BEKNAGEN : aan of op iets knagen
  

Willy Van Laethem wint de Oost-Vlaamse titel

Op 19 november daagden in Ronse slechts 28 deelnemers op voor het Oost-Vlaams scrabblekampioenschap. Aan favorieten geen gebrek. Willy Van Laethem, Omer Van Hoecke, Rob Rondou, Luc Steels, Michel Verfaillie en Jos Leyssens kregen de grootste kansen toegemeten.

Het spel begon met SNOEKEN op H8. Drie beurten later kon men met UDU de openingszet verlengen tot SNOEKEND, en dat leverde 54 punten op. Alle favorieten deden dat, want zij wisten dat SNOEKEN een werkwoord is. Toen op zeker moment KROMMEND op het bord kwam, lieten velen zich twee beurten later verleiden tot een foute VERKROMMEND. Wie dat niet deed was Willy Van Laethem, die VRET maakte in aanbouw met KROMMENDE, goed voor de eerste solo. Bijlange niet iedereen zag wat later de scrabble LOSHAKTE (75 pt.). Gelukkig kon toen de schade beperkt worden, want HOLTES in aanbouw met VRETE leverde 59 punten op. Het was Monique Antheunis die uiteindelijk VRET verlengde tot VRETE, en dit in combinatie met LACET. De tweede solo van de dag was een feit. 

Misschien wel het meest cruciale woord uit de wedstrijd was de vierklapper AFWENKE. Weinigen wisten met zekerheid dat dit woord correct is. Het diende bovendien geplakt te worden tegen LOSHAKTE met aanbouwen EL, NO,KS en EH tot resultaat. Niet zo evident! Zij die het woord zagen en het ook durfden te leggen, kregen 81 punten. Niet onaardig voor een niet-scrabble. Willy Van Laethem, Omer Van Hoecke, Michel Verfaillie en Marcel Verstraete deden een goede zaak. Het grootste slachtoffer was Rob Rondou, die aan de pauze nog aan de leiding stond.

Even later kwam nog de scrabble CROONDEN (67 p). Michel Verfaillie zag in laatste instantie dat CROONEND één positie hoger twee puntjes meer opleverde. Hij veranderde in de gauwte zijn coördinaten, maar vergat zijn woord te wijzigen... met een nulscore tot gevolg. Hij zag zo -zo zou later blijken- een mooie tweede plaats in rook opgaan.

Nadat eerder in het spel de computer de deelnemers had overtroffen met de scrabble LASTHOEK, wees het ding de jury erop dat ook BERESIET bestaat. Niemand vormde dat woord, waardoor het niet op het bord kwam. Het anagram BESTIERE werd door velen opgemerkt, maar het kon helaas niet gelegd worden.

Bijna op het einde miste Omer Van Hoecke de zeer gemakkelijke scrabble VEINSDEN. De overwinning kon hij definitief vergeten, en een ereplaats was allicht ook gaan vliegen. In de laatste beurt lukte Jos Leyssens nog een solo met de plakker GERIPT.

Willy Van Laethem was de terechte winnaar met 963 punten. Omer Van Hoecke was tot zijn eigen verbazing nog tweede. Met 904 punten deed hij drie punten beter dan Marcel Verstraete. Fair Play-voorzitster Annemie Vander Straeten eindigde als beste B-speelster op de veertiende plaats, en ze kreeg hiervoor een fles wijn.


Willy Van Laethem mag zich een jaar lang
Oost-Vlaams scrabblekampioen noemen.


SNOEKEN : met de hengel op snoek vissen
UDU : Nigeriaans percussie-instrument
VRET : chronische vorm van huidtuberculose, vooral in het aangezicht
LACET : rijgsnoer, rijgveter
AFWENKEN : met een wenk te kennen geven, dat men iets niet verlangt
CROONEN :  enigszins overdreven romantisch, half neuriënd zingen
LASTHOEK : term uit de mechanica
BERESIET : granietachtige steensoort
BESTIEREN : besturen, leiden

19 november 2011

Danny Crabbé is de beste Brabander

Het eerste regionale kampioenschap werd op 13 november betwist in Rotselaar. Alle Vlaams-Brabantse en Brusselse clubs konden leden afvaardigen voor een wedstrijd met de club- en de individuele titel als inzet. Organisator Verba had met Danny Crabbé en Romain Frickx twee belangrijke pionnen in de rangen. Op basis van de seizoensranking kon men stellen dat zij beiden de grootste kans maakten op de overwinning. Danny Crabbé had op 11 en 12 november deelgenomen aan de 24-urenscrabble, en had naar het einde toe moeten vaststellen dat hij moest onderdoen voor de andere finalisten. Dat had hem zichtbaar niet gezind. Misschien had een dag later de scrabblemarathon nog niet goed verwerkt, en miste hij mentale en fysische friste?

     
In de eerste beurt werden de 28 deelnemers op pad gestuurd via een OMWEG. Meteen daarna bleef met SQUASHE de vervelende letter Q achter op het bord. Na drie beurten had alleen Danny Crabbé nog niets gemist. Nadien werd de leiding nog overgenomen door André Gesquière en Anne Cardyn. In de achtste beurt maakten slechts vier spelers de scrabble DECISIE. Alleen  Yvonne Budin legde die op de juiste plaats. Zij kwam zo aan de leiding, op korte afstand gevolgd door Danny Crabbé die zich ook met behulp van diezelfde scrabble had opgewerkt in de stand. Net voor de pauze konden 25 van de 28 deelnemers hun puntentotaal stevig opkrikken met o.a. de scrabble LEEFDEN. Agnes Vunckx lukte toen een solo met FLEUREND

In de tweede beurt na de spelhervatting vond exact de helft van de spelers de scrabble TAXIEND. Danny Crabbé had toen al een voorsprong van zo'n 30 punten opgebouwd. Even leek zijn positie nog te wankelen toen hij in de veertiende beurt de scrabble MEEDRINKE (100 pt.) miste. Toen een beurt later bleek dat dat woord een soloscrabble was van Rita Alen, voelde hij zich terug wat meer relaxed. In de allerlaatste beurt puurde André Gesquière met ONNETTEN nog een onverwachte scrabble uit de getrokken letters. Greet Lenaerts, Camille Vetsuipers en Danny Crabbé deden nog beter. Zijn verlengden BRUT tot BRUTO met behulp van TONNEND wat hen 48 meerpunten opleverde vergeleken met de hoogst scorende niet-scrabble. Deze finale beurt zette de overwinning van Danny dik in de verf. Hij won de wedstrijd met 977 op 1100 punten, en liet Rita Alen 106 punten achter zich. Yvonne Budin en Hubert Tierens (845 pt.) eindigden ex aequo op de derde plaats. De 832 punten van Romain Frickx waren goed voor een vijfde plaats. 

Danny Crabbé stak met kop en schouders boven de concurentie uit.

In de strijd voor de clubtrofee zorgde Negenhof Sint-Pieters-Leeuw voor stevig weerwerk. Die club scoorde net als Verba Rotselaar 14 plaatspunten. De som van de punten van de sterkste drie spelers van beide clubs was doorslaggevend. Verba deed hier 116 punten beter dan Negenhof. Uiteraard kon dat verschil vrijwel volledig verklaard worden door de grote voorsprong van Danny Crabbé.  

Romain Frickx, Danny Crabbé en Greet Lenaerts
hielden de wisseltrofee in Rotselaar.

Nog een prettig detail: de wedstrijd werd geleid door Frans Symons, de man die een dag eerder in het 11-letterige Tessenderlo werd uitgeroepen tot winnaar van de 11-11-11 scrabblemarathon. Dat ook de naam van de winnaar 11 letters bevat, mag als een mooi toeval aanzien worden. Maar kunnen we dat ook zeggen van de maximumscore van 1100 (elfhonderd punten) die hij in Rotselaar uit het letterzakje haalde?? Toch wel een zeer frappante vaststelling!      

14 november 2011

11-11-11 en de 24-uren-scrabblemarathon

Het bestuur van Littera Tessenderlo vond 11 november 2011 (11-11-11) een geschikte datum om nog eens een speciaal scrabble-evenement op het getouw te zetten. Het was 22 maanden geleden, dus twee periodes van 11 maanden, dat in Tessenderlo de eerste 24-uren-scrabblemarathon geörganiseerd werd, en de tijd was rijp voor een tweede editie. Tijdens zijn openingstoespraak wees voorzitter-bordbediener Ronny Rutten (11-letterige naam) erop dat het event "24-uren-scrabblemarathon" uit 11 lettergrepen bestaat, en dat de plaats waar het plaatsvond, nl. Tessenderlo, ook 11 letters telt. De al even 11- letterige Marleen Duts had zich kandidaat gesteld om 24 uren lang als haas te fungeren. Penningmeester Hilde Machiels wou de uitdaging aangaan om gedurende een gans etmaal de wedstrijden te leiden en de computer te bedienen.

Een tiental minuten voor aanvang van de wedstrijd stelde de 25-koppige groep zich buiten op voor een foto. Naast negen Litteranen maakten nog zestien andere dapperen deel uit van de groep. Om organisatorische redenen konden niet meer deelnemers toegelaten worden. In totaal waren tien NTSV-clubs vertegenwoordigd. Spelers uit Amsterdam en Amersfoort maakten er een internationaal gezelschap van. Chris Dehoperé van Verba Rotselaar was met 64 lentes de minst jonge deelneemster. 

(Klik op de foto voor een grotere weergave)
   
De namen die getipt werden als grootste favorieten waren Jan Cornet, lid van Vandalen Schoten en tevens winnaar van de vorige editie, Litteranen Stefaan Roels en Frans Symons, en Filip Overath, lid van Zandloper Lommel. Andere deelnemers koesterden bescheiden ambities, en voelden zich gesterkt door een interessant competitiesysteem dat gegarandeerd voor verrassingen zou zorgen.

De eerste partij startte om tien na tien. Deze wedstrijd maakte samen met de tweede partij  deel uit van een eerste ronde. De opdracht bestond erin om na twee wedstrijden een plaats te verwerven in de top-16. Partij één werd een aangename wedstrijd met vijf scrabbles en een eindtotaal van 1027 punten. De meest opvallende zetten waren de scrabble ELFHOEK, ja 11 - hoek dus, en de soloscrabble ENTMESJE van Frans Symons. Het was Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk die de wedstrijd won. De kop was eraf (van het event uiteraard), en het was tijd om sandwiches en broodjes te nuttigen.

Bij aanvang van de tweede partij bleven we nog even in de culinaire sfeer dankzij de openingsscrabble HOENTJE. Nog drie keer kon men alle letters wegleggen. Het was aweer Frans Symons die de andere deelnemers het meest verraste, ditmaal met de solo MADHOENTJES. Filip Overath won de wedstrijd. Samen met Frans Symons sloot hij de eerste ronde af met slechts vijf plaatspunten. Een 22e plaats voor Karin van Linden in partij twee maakte dat zij zich niet kon plaatsen bij de top-16. Zij was het voornaamste "slachtoffer" en mocht tezamen met de zeven andere afvallers vanaf partij drie in een B-poule strijden voor een troostprijs. 

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Om 16u15 werd van start gegaan met de derde partij. Deze werd opgefleurd door zes scrabbles. Met AFMEREND, OPWROETE en INTEREN ging men eerst de werkwoorden-toer op. Nadien volgden met MAANLOZE, HALSRIEM en ROLHEKJE juweeltjes van een ander genre. Gerda Van Mierlo schreef een tweede overwinning op haar naam. Het was ondertussen tijd voor een stevig avondmaal.

Na een uitermate lekkere soep, gevolgd door fritten met vidé en/of stoofvlees, startte om klokslag 20u de vierde partij. Na deze wedstrijd zou de tweede ronde erop zitten, en zou de top-8 die nog in aanmerking kwam voor de eindoverwinning gekend zijn. Van wedstrijd vier zullen vooral de scrabbles ZEENATIE en TINFOLIE onthouden worden, naast de mooie solo NOSHOW van Jan Tiek. Stefaan Roels won de partij en toonde zich met drie plaatspunten in ronde twee veel sterker dan de concurrentie. Op de oh zo belangrijke achtste plaats stonden drie namen. Het was Frans Symons die op basis van het behaalde percentage over de vier voorbije wedstrijden zich kon kwalificeren voor de derde ronde. Jan Tiek en Bert Van der Loo konden samen met zes anderen de B-poule opzoeken. Onder hen ook Filip Overath, die met een 12e en 9e plaats de tweede ronde niet had "overleefd". De top-8 die de derde ronde kon aanvatten bestond uit:

  • Stefaan Roels
  • Jan Cornet
  • Alex Reymen
  • Gerda Van Mierlo
  • Danny Crabbé
  • Herman Theys
  • Luc Moelants
  • Frans Symons
Voor aanvang van de vijfde wedstrijd werd een buffet van drank, gebak en fruit ter beschikking gesteld van de deelnemers. Wie door honger overvallen zou worden, zou dat aan zichzelf te wijten hebben. 

Vrij vroeg in partij vijf kwamen de scrabbles HAARDOEK en KEURSTER op het bord. Iets later verraste Dirk Leemans van Munster Bilzen de andere spelers met de maaldrie-solo VISKEURSTER. Nog een derde scrabble, nl. DROOGWEG, zorgde er mede voor dat na 22 beurten 1059 punten op de teller stonden. Stefaan Roels won de wedstrijd. Door driemaal op vier partijen in de top-3 te eindigen, profileerde hij zich als de te kloppen man. 

Om 1u45 startte de zesde wedstrijd. Iets na 4u00 zou moeten geweten zijn welke vier spelers de finale zouden mogen spelen. In de tweede beurt van de zesde partij kozen 18 van de 24 spelers voor de 118-punten-scrabble AFBREKER. Stefaan Roels en Jan Cornet hadden zich voorzichtig opgesteld en keken meteen tegen een serieze achterstand aan. Drie beurten laten bracht VINGERDE 98 punten op. Stefaan Roels koos echter voor GUIVENDE, om zo drie punten meer te vergaren. Helaas voor hem: GUIVEN is een onpersoonlijk werkwoord waarvoor geen onvoltooid deelwoord wordt toegelaten, en dat deed hem wegzakken naar de onderste gelederen van de tussenstand. De scrabbles die nog volgden, nl. VERHOUDE en HYMNETJE, waren te makkelijk voor zijn rechtstreekse concurrenten. Luc Moelants won de wedstrijd. Stefaan Roels eindigde als achtste waardoor hij in de derde ronde net één plaatspuntje teveel achter zijn naam kreeg. Twee beurten hadden hem in de problemen gebracht, en het was hard om vast te stellen dat de overwinning in de voorgaande partij hem niet een plaats in de "final four" opleverde. Het viertal dat zich mocht opmaken voor de finaleronde bestond uit:

  • Frans Symons
  • Gerda Van Mierlo
  • Luc Moelants
  • Jan Cornet
Wedstrijdleidster Hilde kweet zich uitstekend van haar taak 
        
Om 4u30 startte de vierde ronde zonder Dirk Leemans die vermoeid de strijd had moeten opgeven. Jan Cornet daarentegen leek niet meer te stoppen. Hij schudde in de tweede beurt de soloscrabble EPURATIE uit zijn mouw. Gelukkig voor de tegenstrevers leverde die zet slechts 68 punten op. Drie beurten later vormde hij samen met nog vijf leden van de B-poule de scrabble IRISEERT. Zelfs een nulscore en de soloscrabble ONGAVERS van Frans Symons konden niet verhinderen dat Jan Cornet de wedstrijd won. Met de twee solo's DODDELDE en BAKZO gaf Jan zijn overwinning nog wat meer kleur. Bert van der Loo, Jan Tiek en Twan Swenker waren daarvan echter geen getuige meer. Bert en Jan hadden zich wat verkeken op de zwaarte van het event, zich wat weinig rust gegund in de nacht van 10 op 11 november, en dat moesten ze bekopen. Een fittere Twan moest noodgedwongen zijn landgenoten vergezellen. Het zou Jan Cornet worst wezen. Hij stond met één been op het hoogste podium. De achtste partij zou duidelijk maken of Jan ook zijn andere been op het ereschavotje zou mogen hijsen. 

Om 7u20 had de donkerte buiten al wat kleur gekregen. Het was tijd om het letterzakje een laatste keer te vullen. In de tweede beurt van deze belangrijke partij stelde Jan Cornet zich voorzichtig op. Hij koos niet voor de scrabble GESJORDE, maar wel voor het zekere DREGJES. Hij kwam zo 33 punten achter te liggen op zijn concurrenten. Meteen daarna durfde Frans Symons het aan om GESJORDE met ZAND te verlengen tot GESJORDEN. De voorsprong op Jan groeide zo aan tot 45 punten. Frans scherpte in de mate van het mogelijke zijn concentratie nog wat aan, want hij was vast besloten zijn scrabblehuid duur te verkopen. Ondertussen leek het wedstrijdzakje er de brui aan gegeven te hebben. In de zevende partij was de 900-puntengrens niet bereikt, en alles wees erop dat het in de achtste partij dezelfde richting zou uitgaan. Geen enkele scrabble kwam nog op het bord. Het was QUAKER dat in de twintigste beurt nog voor veel punten zorgde. Jan Cornet kreeg gewoon de gelegenheid niet om de achterstand die hij ten gevolge van zijn voorzichtige aanpak had opgelopen, goed te maken. Om precies 10u00 lukte Karin Van Linden in de 22e beurt nog een solo met DINCHT. Een mooie afsluiter van een weinig fraaie partij. Stefaan Roels won zijn derde wedstrijd. Frans Symons was echter de beste finalist, terwijl Jan Cornet vierde op vier werd. Dit leidde tot volgende einduitslag:
  1. Frans Symons          2 + 1 = 3 
  2. Jan Cornet                1 + 4 = 5
  3. Gerda Van Mierlo      3 + 2 = 5
  4. Luc Moelants            4 + 3 = 7
Frans zag na 11-11-11 zijn palmares nog wat langer worden. Met Jan Cornet en Gerda Van Mierlo stonden twee personen op het podium die ook bij de vorige editie tot de top-3 behoorden. Gezien de sterke concurrentie mag dat als een grootse prestatie gezien worden. Pechvogel van de dag was overduidelijk Stefaan Roels. Hij won het vaakst, behaalde het kleinste totaal aan plaatspunten, behaalde het hoogste gemiddelde percentage over de acht wedstrijden, maar hij maakte twee foute beslissingen die fataal werden. De scrabble AFBREKER - what's in a name?- had Stefaan een voetje gelicht en uit cadans gebracht. 

De top drie.
Frans Symons, wiens naam uit 11 letters bestaat, kreeg 
een marmeren trofee van 11 centimeter breed.   

De spelers die in de loop van de verschillende rondes in de B-poule terechtkwamen, kregen de opdracht mee om in de resterende partijen nog twee goede plaatspunten te behalen. Wie daar het best zou in lukken, zou dezelfde prijs krijgen als de top-3. Dankzij een tweede en een derde plaats in respectievelijk de zevende en achtste wedstrijd deed Guy Mangelschots van Munster Bilzen één plaatspuntje beter dan Stefaan Roels en Filip Overath. Hij mocht terecht fier zijn op zijn prestatie.

Guy Mangelschots presteerde sterk in de ochtendlijke uren. 

Een overvloedig broodjesontbijt, inclusief spek en eieren, had de spelers wat opgekikkerd. Twintig deelnemers en de wedstrijdleidster hadden de beproeving met glans doorstaan. Zij waren ingegaan op een initiatief van Littera Tessenderlo dat afweek van het gewone, en dat zelfs wat neeg naar het abnormale. Wie houdt van de scrabblesport, voldoende gezond en fit is, niet vies is van een uitdaging, en zijn grenzen wil aftasten, die vindt zijn gading in een scrabblemarathon. Het is een belevenis die bijblijft. Proficiat aan hen die het event mee belichaamd hebben, en slaagden in hun opzet. 

Een groepsfoto na afloop:

(Klik op de foto voor een grotere weergave)